Korrupció miatt elítélték Ján Slotát

2024.09.06. 18:31
Bűnösnek találták Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) korábbi elnökét közvetett korrupció vádjában. A besztercebányai Specializált Büntetőbíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az egykori politikust, négy év próbaidővel. A védelem azonnal fellebbezett a döntés ellen.

Az ujszo.com hírportál közlése szerint Slota – aki korábban a szlovák politika meghatározó alakja volt – egészségügyi okok miatt nem jelent meg a főtárgyaláson. Ennek ellenére hozzájárult ahhoz, hogy távollétében folytatódjon az eljárás.

A védelem felhívta a figyelmet az indíték hiányára, valamint arra, hogy nem sikerült meggyőzően bizonyítani a bűncselekmény elkövetését. Az ügyészség azonban hét év letöltendő szabadságvesztést javasolt, amíg a védők kérték a vádak ejtését.

Ján Slota 2006. július 4-én
Ján Slota 2006. július 4-én
Fotó: AFP

Slota ellen az volt a vád, hogy közvetetten részt vett egy korrupciós ügyben, amely során kenőpénzt fogadtak el. A bíróság azonban az enyhébb minősítés mellett döntött, mivel nem sikerült minden pontban bizonyítani a vádakat. A vádirat szerint a Zsolnai Kerületi Bíróságon Slota közbenjárásával enyhébb ítélet született egy halálos balesetet okozó vállalkozó ügyében. A vád szerint Slota kapcsolatban állt Pavol Polka bíróval, aki az enyhébb ítéletet hozta.

Az Új Szó szerint ez az ügy már nem először került a Specializált Büntetőbíróság elé. Tavaly júniusban a testület már hasonló ítéletet hozott: kétéves felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki Slotára, ám akkor az ítélet alapját az igazságszolgáltatásba való beavatkozás képezte. A korrupciós vádakat akkor nem sikerült bizonyítani. Az ügy azonban a Legfelsőbb Bíróság elé került, amely hatályon kívül helyezte az ítéletet, és új eljárást rendelt el, arra hivatkozva, hogy az előző tárgyalás során nem vették figyelembe az összes releváns bizonyítékot.

A mostani tárgyaláson újra kihallgatták a korrupciós ügyek kulcsfiguráit, Vladimír Machajt és Roman Kudláčekot, ám mindketten megtagadták a vallomást. A vád szerint Slota közvetítésével Pavol Polka bíró enyhítette Machaj büntetését, aki korábban halálos balesetet okozott. Kudláček volt az összekötő a korrupciós ügyben, és mindketten vádalkut kötöttek, elismerve a bíró megvesztegetését.

A per tehát folytatódik, és a fellebbezés miatt a végső döntés a Legfelsőbb Bíróság kezében van.