Orbán Viktor: Európa három nagy kihívás előtt áll

AFP  20240906  36FP34Y  v1  HighRes  ItalyPoliticsBusiness
2024.09.06. 14:22
Orbán Viktor is megjelent Olaszországban az 50. alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórumon, és nyilatkozott az olasz és nemzetközi újságíróknak. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy szerinte Európa három nagy kihívás előtt áll: a béke kérdése, a versenyképesség és a migráció. A kormányfő szerint az előző Európai Bizottságnak egyik problémát sem sikerült megoldania, ennek ellenére mégis létrehozták ugyanezt a bizottságot.

Európa három nagy kihívás előtt áll – idézte az MTI Orbán Viktor miniszterelnököt, aki Olaszországban, az idén 50. alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórum előtt nyilatkozott olasz és nemzetközi újságíróknak.

Közölte, hogy az első kihívás a béke kérdése, a második a versenyképesség. A magyar elnökség célja egy új uniós versenyképességi paktum létrehozása, mert e nélkül nem lehetünk versenyképesek sem az Egyesült Államokkal, sem Kínával, sem a Nyugattal, sem a Kelettel szemben.

A harmadik pedig a migráció. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az egy évvel ezelőtt „ránk kényszerített szabályozás” megbukott, új rendeletet kell alkotni. Kijelentette: 

Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítani. De először békére van szükség. 

Orbán Viktor kiemelte, hogy az előző Európai Bizottságnak nem sikerült megállítani a háborút, a versenyképesség hanyatlását és a migrációt sem. Ennek ellenére a brüsszeli elit úgy döntött, hogy alapvetően ugyanezt a bizottságot hozza létre, „és ez nem jó”.

Hozzátette, bízik abban, hogy az emberek képesek megváltozni, és képesek jobb teljesítményt nyújtani, ezért igyekszik támogatni a bizottságot, amennyire csak lehet. „De racionális ember lévén, azt hiszem, elhanyagoltuk a választók változás iránti vágyát” – fogalmazott a kormányfő.

Kommunikáció, tűzszünet, majd béketerv

A Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti lehetséges találkozóra vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta: az európai kormányok és fővárosok összes könyvtárában több száz könyv van a béketeremtésről. „A szakirodalom és személyes tapasztalatom szerint az első kérdés a kommunikáció”, és ha nem kezdeményezed a kommunikációt megfelelő időben, akkor az eszkaláció egyre nő, és később még nehezebb lesz. Ez az első, második a tűzszünet.

Hozzátette, hogy a nyugati közvéleményben széles körben elterjedt az a félreértés, hogy először össze kell állítanunk egy béketervet, majd tárgyalásokat kell kezdenünk, és utána tűzszünetet kell kötnünk.

Ez nem igaz. Ha megnézzük, hogy az elmúlt 30 évben hogyan történt a béketeremtés világszerte, mindig a tűzszünet volt az első, a békemegállapodás pedig a második. Ezért mondom azt, hogy először a kommunikáció, aztán a tűzszünet, majd a békeegyezményről szóló tárgyalások megkezdése [a sorrend]

– jelentette ki Orbán Viktor.

Emlékeztetett arra, hogy több mint 30 éve dolgozik a politikában, és több mint 14 éve az Európai Tanács tagja.

És az én tapasztalatom az volt, hogy az általunk használt nyelvezet és az általunk kitűzött politikai cél mindig a béke volt. És most a békéről beszélni bűnnek tűnik. Azt mondani, hogy az Európai Unió fő célja a béke megteremtése, negatív dolog

– jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: nem hiszi, hogy ez jót tesz az Európai Uniónak.

„Nem csak a kollégám, hanem a keresztény testvérem”

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Azerbajdzsán stratégiai szempontból kulcsfontosságú országgá vált, ezért az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként támogatjuk, hogy még szorosabb, stratégiai kapcsolatot építsünk ki Azerbajdzsán és az Európai Unió között. Az azeri–magyar kapcsolatokat az eddigi legjobbnak nevezte. Magyarország a második legnagyobb energiavásárló Azerbajdzsánból, épp most írtak alá egy megállapodást más országokkal az azeri zöldenergia importjáról.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnökről szólva úgy fogalmazott: „nem csak a kollégám, hanem a keresztény testvérem”.

Hozzátette, hogy korábban ez a fajta kapcsolat nem játszott nagy szerepet az európai politikában, de most egy új korszakhoz közeledünk. Ennek alapvető politikai jelentősége van Magyarország és Olaszország számára is, a politikának ez a fajta kulturális aspektusa joggal tér vissza Európában.

Arról, hogy a súlyos bántalmazás miatt Budapesten letartóztatott olasz Ilaria Salis európai parlamenti képviselő lett, Orbán Viktor azt mondta, hogy ez olasz belügy. Magyarországon békés polgárokat az utcán verni pedig bűncselekmény. Elmondása szerint Magyarországra vagy bármelyik idegen országba szervezetten jönni, erőszakot alkalmazni az utcán sétáló polgárokkal szemben, majd ezt európai parlamenti tagsággal jutalmazni „nagyon olaszos módszer”.

(Borítókép: Orbán Viktor az 50. alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórumon 2024. szeptember 6-án. Fotó: Piero Cruciatti / AFP)