Megszólalt a Simonka-ügy volt ügyésze: Nem vagyok börtönben

2024.09.06. 09:22
Simonka György, a korrupcióval vádolt volt országgyűlési képviselő azt állította, hogy a korábban ellene nyomozó ügyész, Szabó Eszter már börtönben van. Ezzel szemben a valóság az, hogy a napjainkban ügyvédként dolgozó hölgy szabadlábon van, bár valóban folyik ellene egy eljárás.

Az elmúlt hetekben nagy port kavart Pusztaottlaka újraválasztott polgármesterének, Simonka Györgynek az interjúja, amelyben a volt Békés vármegyei fideszes országgyűlési képviselő többek között kifejtette, hogy regényt írt „Lázár János gaztetteiről”, aki állítása szerint titkosszolgálati információk birtokában zsarolhat embereket.

Simonka György súlyos állításokat tett az ellene bűnszervezetben elkövetett, 1,4 milliárd forintos károkozás miatt nyomozó ügyészekre is. A Központi Nyomozó Főügyészség már korábban cáfolta a volt országgyűlési képviselő állításait, miszerint a titkosszolgálat az ügyészség felett áll, így befolyásolhatják az ügyészséget. Most pedig megszólalt a Simonka-ügyben nyomozó ügyész, Szabó Eszter, akit a korrupcióval vádolt politikus az ATV műsorában nevezett meg.

Volt egy olyan ügyész, aki azóta már börtönben van, akit úgy hívnak, hogy Szabó Eszter, aki nem rám utazott elsősorban, hanem a Fideszre.

„Ő mindenáron azt szerette volna belőlem kifacsarni, hogy terhelő vallomást tegyek a Fidesz működésére, és, ha ezt megteszem, bármilyen módon – mindenféle mutyikat feldobált nekem, hogy tegyek terhelő vallomást –, akkor tanú leszek az eljárásban, és egy vádalku keretében kienged a rendszerből” – fogalmazott a polgármester.

Azonban kiderült, hogy Szabó Eszter nincs börtönben, ügyészi munkáját otthagyta és ügyvédi pályára váltott.

Valóban folyik ellenem egy ügy, ami egy, a vádalkuk világában már korábban sem ismeretlen ember, és az ügyészség között meglehetősen furcsa előzményekkel megkötött vádalkuval indult, de Simonka úr állításaival ellentétben nem vagyok börtönben. Ennél többel Simonka György közléseit sem volt ügyészként, sem semmilyen minőségemben nem szeretném kommentálni

– fogalmazott az ügyvéd a 24.hu kérdésére.

A portál szerint egy nagyjából két évvel ezelőtt kirobbant ügyben lehet érintett az ügyvéd, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt vádat emelt egy ügyvéd ellen, aki a vádak szerint még ügyészként csúszópénzért cserébe adott át információkat különböző eljárások érintettjeinek.

A korábbi információk szerint a volt ügyész és három társa ellen többrendbeli minősített hivatali vesztegetés elfogadása, minősített befolyással üzérkedés, valamint hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt emeltek vádat.