Újraéledt az erdőtűz Vas vármegyében, már négyszáz hektáron tombolnak a lángok

2024.09.07. 17:01
A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője szombat délután közölte, hogy az erős szél miatt újraéledt és már négyszáz hektárt érint a tűz Csönge és Kenyeri község között. Az oltást három vármegye tűzoltói végzik.

Újraéledt az erdőtűz Csönge és Kenyeri község között. Szuhogyi-Balogh Nikoletta főhadnagy elmondta, hogy a tűz fás és bokros területeket érint, az oltáson megfeszített erővel dolgoznak több mint kétszázan, a védekezés a legmagasabb, ötös fokozatban zajlik, írja az MTI.

Kenyeri község határában egy szarvasmarhatelepet is veszélyeztetnek a lángok, jelenleg ennek megvédése az elsődleges feladat.

Csönge külterületén csütörtökön 250 hektáron pusztítottak a lángok. Előbb a száraz fű, majd egy bozótos terület égett, ahonnan a közeli fenyőerdőre is átterjedt a tűz, végül pedig már a fák koronaszintje is lángolt. Szombat reggel már csak foltokban égett az erdő aljnövényzete, de a szárazság és az erős szél miatt ismét súlyosabbá vált a helyzet.

A lángokat több vármegye tűzoltói oltják, a honvédség a légi oltási képességével kapcsolódott be, a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár egy Airbus H225M többcélú helikopterrel támogatja a munkálatokat.

A Magyar Honvédség légi oltási képességét számos alkalommal veti be itthon és külföldön egyaránt. Legutóbb ugyanez a típus júliusban, Észak-Macedóniában adott támogatást az erdőtüzek oltásában, mondta Bali Tamás dandártábornok.