Orbán Viktor Kötcsén: Egy volt kórházigazgatót akarnak kioktatni egészségügyből? Viccelnek?

DSC0611
2024.09.07. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök szombat délután érkezett Kötcsére, a jobboldal hagyományos, zárt körű piknikjére, ahol beszédet is mond. A kormányfőt a bejáratnál tüntetők fogadták, de így is megtartotta rögtönzött sajtótájékoztatóját, amelyen az egészségügyről és a gazdaságról is beszélt.

„Szégyen, gyalázat, hogy nem áll szóba a választópolgárokkal” – kiabálta az egyik tüntető Orbán Viktornak Kötcsén. A kormányfő válaszul közölte: „Próbálkozok!”. A miniszterelnök irányába néhányan papírpénzt szórtak.

Orbán Viktor újságírói kérdésre az egészségügy helyzetével kapcsolatban kijelentette: nyolcezer orvossal több van, mint 2010-ben, megemelték a béreket, egyre több klimatizált helyiség van.

„Minden évben megyünk előre az egészségügyben is, természetesen nem értünk a munka végére” – mondta a kormányfő, aki nem állítaná szembe egymással például a reptér vagy a Vodafone megvásárlását az egészségügy helyzetével, mert a repülőtér a nemzeti vagyon visszavásárlása volt, a Vodafone pedig egy történelmi lépés, hogy legyen magyar kézben lévő, nagy telekommunikációs cég.

A magyar kormány egészségügyért felelős államtitkára egy volt kórházigazgató, őt akarják kioktatni egészségügyből hőmérőkkel? Viccelnek?

– tette fel a kérdést Orbán Viktor a sajtótájékoztató egy későbbi pontján.

„A leghatékonyabb miniszterünk felelős a közlekedésért”

Orbán Viktor többek között arról is beszélt a rögtönzött sajtótájékoztatón, hogy

  • a Fidesz–KDNP 45 százalékot kapott az európai parlamenti választáson, ezzel ők Európa legerősebb politikai szervezete. A Tisza Párt eredményéről úgy fogalmazott, hogy „volt egy választás, kaptak egy elég jelentős bizalmat, sok sikert kívánok”, majd később ugyanebben a témában megjegyezte, „45 százalékot kaptunk a választáson, a második harmincat, hol írjam alá ’26-ra ezt?”. Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Magyar Péter a jobb ellenfél, a kormányfő leszögezte: jó lenne, ha ők választhatnának, de a választópolgárok döntik el.
  • Hallott Bese Gergő plébános botrányáról, de „az egyházi személyek ügyei az egyházakhoz tartoznak, én is bízok a saját egyházi közösségem vezetőiben, és bízok a katolikus egyház vezetőiben is, hogy az ilyen helyzeteket meg tudják oldani”.
  • A kormány irodavásárlásairól: „Minden szabályt be kell tartani, a szabályok mindenkire vonatkoznak”.
  • A békemisszió nem ért véget, nyáron is dolgoztak rajta, lesznek még látványos kezdeményezések. A béketervében pontosan leírta, hogy mit kellett volna tenni július elején, az Európai Unió ezt nem fogadta el, a helyzet pedig most rosszabb, mint akkor. Orbán Viktor úgy látja, helyesen jártak el a békemisszióban, a diplomáciai akciókat gondosan kell megtervezni, hogy mikor kinek mit érdemes erről tudni, egyenként kell eldönteni.
  • A MÁV állapotáról és Lázár Jánosról: „A leghatékonyabb miniszterünk felelős a közlekedésért, az elmúlt évtized legnagyobb szenzációját ő érte el”. Orbán Viktor itt az országbérletre utalt, majd kifejtette: „Ha összeveti, hogy mennyi ember használta a vasutat Lázár János előtt és után, akkor megkapja a munkájának a bizonyítványát”.

„Hát hogy a fészkes fenébe ne lennének?”

Orbán Viktor elárulta, hogy a kötcsei beszédében a megújulásról fog beszélni, „új világgazdaság jött létre, az új világgazdasághoz alkalmazkodnunk kell”, Orbán Viktor meggyőződése, hogy a gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hozhatja el.

A gazdasági vitáknak sosincs vége, mindig lesznek viták, valaki egyfajta, más másfajta módon képzeli el a jó gazdaságot. Hogy a jegybank és a kormány között vége lesz-e a vitának, arra az a válaszom, az a legjobb, ha el sem kezdődik. A jegybank és a kormány között ne legyen vita

– húzta alá Orbán Viktor, azt remélve, hogy a mandátumok lejárta után ez a kérdés megoldódik.

A kormányfő a gazdasági semlegességgel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ki kell maradni a háborúból, nem szabad blokkosodni, a világgazdaság szereplőivel jó kapcsolatokat kell ápolni, ezt mutatja a Magyarországon működő német, amerikai és kínai tőke volumene is. Orbán Viktor a gazdasági növekedésről leszögezte, hogy ebben az évben a magyar növekedés Európában az országok első harmadában található, de akkor lesz elégedett, ha az első helyen leszünk.

A miniszterelnök az uniós forrásokra vonatkozó kérdésre közölte:

Arról beszélünk, hogy nincsenek uniós pénzek, hát hogy a fészkes fenébe ne lennének? Van 12 milliárd euró a számlánkon, ami arra vár, hogy bevonjuk a gazdaságba.

Orbán Viktor tisztázta, nem az a helyzet, hogy nincs pénz, csak nem tudják elég gyorsan bevonni, még úgy sem, hogy Magyarország az egyik leggyorsabb forrásfelhasználó. A 12 milliárd euró azt jelenti, hogy nincs uniós pénzhiányunk.

A kötcsei piknikről szóló tudósításunkat itt olvashatja, a galériánkat erre találja.

(Borítókép: Orbán Viktor kötcsei pikniken 2024. szeptember 7-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)