Kőkemény üzenetet küldött a kormány Brüsszelnek: bemutatták a „migránsszállító” buszokat

2024.09.07. 16:08
A magyar kormány újabb üzenettel reagált az Európai Unió migrációs politikájára. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese Röszke–Brüsszel feliratú buszok előtt tartott sajtótájékoztatót. A kormány ezzel reagált az Európai Bíróság által kiszabott bírságra, amelyet az EU-s menekültügyi jogszabályok megsértése miatt szabtak ki Magyarországra.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese a Röszke–Brüsszel feliratú Volán-buszok előtt jelentette be, hogy az uniós eljárásrend lefolytatása után önkéntes alapon busszal ingyen Brüsszelbe vinnék Röszkéről a Szerbia felől Magyarországra belépni szándékozó illegális migránsokat – írja a Szabad Európa.

Ez a kormány egyik válasza az Európai Bíróság által kiszabott súlyos bírságra. Mint beszámoltunk róla, az Európai Bíróság 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós menekültügyi jogszabályok rendkívül súlyos megsértése miatt. Magyarország nem hajlandó az összeget kifizetni, amely naponta 1 millió euróval növekszik, így Budapest a napokban már a második fizetési felszólítást kapta Brüsszeltől.

Rétvári Bence szerint az Európai Bíróság igazságtalan, gigantikus, aránytalanul nagy bírságával arra akarják kényszeríteni Magyarországot, hogy tömegesen engedje be az illegális migránsokat, adja fel eddigi migrációs politikáját, amelynek lényege többek közt a külső határok megvédése.

Ha az Európai Unió, Brüsszel arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy engedjük be azokat az illegális migránsokat, akiket eddig feltartóztattunk (...) akkor Magyarország az európai eljárásrend lefolytatása után felajánlja ezeknek az illegális migránsoknak, hogy önkéntesen, ingyenesen, egy útra Brüsszelbe szállítjuk őket

– fogalmazott a miniszterhelyettes.

Nincs jogi akadálya a buszoztatásnak

Rétvári Bence szerint nincs jogi akadálya annak, hogy Röszkéről az Európai Unió brüsszeli székházához vigyék busszal a migránsokat. A miniszterhelyettes úgy látja, hogy a 2015 óta alkalmazott magyar migrációs politika működik, viszont az európai uniós nem. Hangsúlyozta, hogy a magyar gyakorlat alapja a külső határvédelem és az, hogy csak határátkelőn és kizárólag érvényes okmánnyal lehet belépni az ország területére, illegálisan, a zöldhatáron nem. Vannak menekültügyi szabályok, amelyek szerinte megfelelnek a nemzetközi egyezményeknek. A beadott kérelmeket a hatóságok elbírálják, és meghozzák a megfelelő döntést.

Elmondása szerint 2015 óta egymillió illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a magyar rendőrök és határvadászok. Ha ez nem lett volna, akkor sok százezerrel több migráns lenne Európában.

Felháborítónak tartja, hogy ezt a tevékenységet az unió nem elismeri, hanem támadja; nem támogatást ad hozzá, hanem bírsággal kényszerít a feladására. Az elmúlt években mintegy nyolcszázmilliárd forintot költöttek határvédelemre, ehhez hozzájárulhatna Brüsszel, mert az uniós határokat védték – tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy nemzetközi jogászokkal már vizsgálják, hogyan tudnának pert indítani a költségek megtérítéséért az unió szolidaritási alapelvére hivatkozva. Magyarország nem fogja kifizetni az uniós gigabírságot, ezért várhatóan Brüsszel más támogatásokból vonja le. Elmondása szerint ezért is indítják a pert, hogy legyen egy viszontkövetelés, és induljanak tárgyalások.