Zsinórban hatodik napja dőlt meg szombaton a hajnali melegrekord a fővárosban

2024.09.08. 12:14
Szeptember 7-én, szombaton hajnalban Lágymányoson csak 20,9 fokig süllyedt a hőmérséklet, így zsinórban a hatodik napon is megdőlt a hajnali melegrekord. Az eddigi 2008-as és 1951-es holtversenyre fél fokot licitált a 2024-es esztendőben az időjárás. Ahogy az idei év volt a történelem eddigi legmelegebb nyara, könnyen lehet, hogy 2024 lesz a legmelegebb év is.

Szombat hajnalban is rekordmeleg volt a fővárosban – közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap. 

Azt írták, szombat hajnalban Lágymányoson mindössze 20,9 fokig csökkent a hőmérséklet, amivel megdőlt az erre a napra vonatkozó fővárosi hajnali melegrekord. Hozzátették, hogy ez fél fokkal haladja meg a szintén Lágymányoson 2008-ban és Budapest Országút állomáson 1951-ben regisztrált 20,4 fokos rekordot.

A szombati sorozatban a hatodik nap volt, amikor megdőlt a fővárosi hajnali melegrekord.

Ahogy arról beszámoltunk, nemcsak Magyarországon, de világszinten is rekordmeleg nyarat tudhatunk magunk mögött, ráadásul még az sincs kizárva, hogy 2024 lehet az eddigi legmelegebb év – közölte az Európai Unió éghajlatváltozást figyelő szolgálata. 

Ezen a nyáron mérték az eddigi legmelegebb júniust és augusztust és a legmelegebb napot is. Ha az országok nem csökkentik sürgősen a bolygót felmelegítő kibocsátásaikat, a szélsőséges időjárás csak még intenzívebbé válik

– mondta Samantha Burgess, a C3S (Copernicus klímaváltozási szolgálat) igazgatóhelyettese.

Magyarországon július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt. A mérések szerint július 11-étől hat napon át mindennap megdőlt az országos melegrekord: ebből hármat a Bács-Kiskun vármegyei Kelebia, hármat a Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakál tudhat a magáénak.