Fontos dolgot tisztázott a kormány az iskolai telefonhasználattal kapcsolatban

2024.09.08. 13:30
Az idei tanévtől kezdődően korlátozottan lehet használni az oktatási intézményekben az elektronikus okoseszközöket, viszont az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek az iskolaigazgatók döntése alapján továbbra is maguknál tarthatják a mobiltelefonjukat az iskolai idő alatt. Ezt Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója közölte közösségi oldalán.

Az iskolákban több mint 3000, 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermek kezdte meg a tanulmányait.

Ők az igazgatók döntése alapján továbbra is maguknál tarthatják a mobiltelefonjukat az iskolai idő alatt, így értesülhetnek azokról az adatokról, amelyeket a szöveti cukormérő eszközök (szenzorok) továbbítanak az okoseszközökre – jelentette be a Facebookon Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója.

A rendelet szerint a szülőnek jeleznie kell az iskola igazgatója felé, hogy a gyermek 1-es típusú cukorbeteg, és ezt orvosi papírokkal kell igazolni. Az igazgató ebben az esetben tudja engedélyezni a mobiltelefon használatát a tanítási nap folyamán.

Az igazgató rögzíti a tanulmányi rendszerben a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát, valamint a birtokolható tárgyat. Így a diabéteszes gyermekek a továbbiakban is láthatják a telefonjukon a nekik legfontosabb adatokat. 

Mint ismert, az idei tanévtől kezdődően korlátozottan lehet használni – többek között – az elektronikus okoseszközöket. Az indoklás szerint a rendeletalkotásra azért volt szükség, mert az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt. 

Felmentették az igazgatót az új szabály kihirdetése után

Ahogy arról az Index is beszámolt, 2024. augusztus 9-én jelent meg a Magyar Közlönyben az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozó egységes szabályozás. Használatban korlátozott eszköznek minősülnek a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas okoseszközök.

A budapesti Madách Imre Gimnázium még augusztus 19-én közölte honlapján, hogy a digitális eszközöket nem veszik el a tanulóktól a nap elején, ugyanis az életszerűtlen lenne, majd nagy port kavart, hogy a Belügyminisztérium felmentette a gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát, miután az intézmény úgy döntött, hogy a kormány rendelete ellenére (egy abba foglalt kivételre hivatkozva) beengedik az okostelefonokat az iskolába. A történtek miatt tüntetést szerveztek a Belügyminisztérium épülete elé.