Soltész Miklós: Mindig voltak bűnök az egyházban, mégis itt vagyunk kétezer éve

2024.09.08. 16:48
Soltész Miklós Piliscsabán a kívülről felújított katolikus templom megáldása után reagált Bese Gergő volt dunavecsei plébános botrányára. Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint mindig voltak bűnök az egyházban.

„Mindig voltak bűnök az egyházban, mi magunk is bűnösök vagyunk, mégis itt vagyunk kétezer éve” – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Pest vármegyei Piliscsabán a kívülről felújított katolikus templom megáldása után.

Soltész Miklós arra biztatta és kérte a piliscsabai közösséget, merjék megvallani hitüket akkor is, ha az egyházban is vannak bűnök. „Soha a világ egyetlen pontján és időszakában sem voltak bűntelenek az emberek” – tette hozzá.

Az apostolok megtagadták Jézust kereszthalála előtt, és gyáván elbújtak, később mégis hirdették az evangéliumot, a mártírhalált is vállalva érte – emlékeztetett.

Bármilyen támadás is ér minket (...), merjük bevallani, hogy tele vagyunk hibával és bűnnel, de a célunk, a feladatunk és a felelősségünk óriási

– fogalmazott az államtitkár.

A megújult templomot Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök áldotta meg szentmise keretében. A főpásztor a szentmise elején arról beszélt: a közös összefogással, a kormány támogatásával megújult templom egy megújulni tudó közösség otthona. Azt kérte a közösségtől, legyenek Krisztus egyházának hűséges, egyre állhatatosabb és következetesebb tanúi.

A Miniszterelnökség államtitkára a kijelentéseivel a melegpornóbotrányba belebukott Bese Gergő dunavecsei plébánosra utalt. A NER-es kötődésű katolikus pap melegpartikon vett részt, melegpornó-felületen szerepelt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal.

A Bese Gergő-ügy legfontosabb részletei

Bábel Balázs érsek Bese Gergő Pétert 2024. szeptember 6-i hatállyal felfüggesztette papi szolgálata alól, majd a vasarnap.hu keresztény hírportál szerkesztősége is bejelentette, hogy felfüggeszti Bese Gergő szerzői működését a lapnál.

A Válasz Online információi szerint a melegpornóbotrányba keveredett LMBTQ-ellenes plébános tevékenységéről aktát is készítettek, ami megjárta a legfelsőbb kormányzati köröket is. Állítólag kormánykörökben „a Szájer-történethez mérhető, csak annál is durvább” esetként beszélnek az ügyről.

Bese Gergő a botrány kirobbanása óta szombaton állt először nyilvánosság elé. Közleményében arról írt, hogy rászedték, naivságát kihasználták, és elveszítette józan ítélőképességét. „Vétettem az egyházzal és a közösségemmel szemben. Megszegtem a papi fogadalmam, bűnt követtem el. Elnézést kérek mindenkitől, akit megbántottam, akinek csalódást okoztam” – fogalmazott a plébános.

Elmondása szerint papi szolgálatát, tanári munkáját a tőle telhető legjobb tudással és óriási energiával végezte, azonban ez a szolgálat most a felfüggesztésével véget ér. Bejelentette, hogy az elkövetkező hetekben szeretne visszavonulni, elcsendesedni, bűnbánatot gyakorolni, és átgondolni az életét.