Szentkirályi Alexandra: Megszületett a Karácsony–Magyar Péter-paktum

2024.09.10. 21:09
Megszületett a Karácsony–Magyar Péter-paktum a fővárosban – jelentette ki a Fidesz budapesti szervezetének elnöke a Facebookra kedden feltöltött videónyilatkozatában. A választások után a két politikus egyeztetett a főváros jövőjéről, melyről kedden Magyar Péter kilenc pontba szedte össze elképzeléseit. Utóbbiról Demszky Gábor is elmondta véleményét.

Szentkirályi Alexandra azt mondta: egyre több hír szól arról, hogy Karácsony Gergely és Magyar Péter együtt tervezik vezetni a fővárost.

„A fővárosiak nem erre szavaztak, a budapestiek éveken át láthatták, hogy Karácsonynak semmi másról nem szól a városvezetés, mint hogy helyzetbe hozza Gyurcsány Ferenc embereit” − fogalmazott a kormánypárti politikus. Szerinte a budapestiek épp erre mondtak nemet június 9-én, és a Fidesz is nemet mond a Karácsony–Magyar-paktumra, mert világos, hogy pont ugyanaz fog folytatódni, ami eddig volt.

„Ezzel szemben mi a budapestiek oldalán állunk, mert Budapest ennél többet érdemel” − mondta videónyilatkozatában Szentkirályi Alexandra.

Karácsony Gergely Magyar Péterrel is egyeztetett

A Tisza Párt elnöke a június 9-i választások után valamennyi budapesti listavezetőt egyeztetésre hívott. Ezen csak a kormánypárti Szentkirályi Alexandra nem vett részt. Karácsony Gergely azonban kompromisszumkényszerben van, hiszen az őt jelölő pártok képviselőivel együtt sincs meg a többsége a közgyűlésben.

A találkozóról szűkszavú közleményekben számoltak be a felek. „A mai napon informális egyeztetést folytattam Karácsony Gergely főpolgármester úrral” – árulta el augusztus elsején Magyar Péter.

A Főpolgármesteri Hivatal is röviden fogalmazott: „Karácsony Gergely megkezdte a tárgyalásokat a Fővárosi Közgyűlésbe bekerült pártok vezetőivel. A főpolgármester elsőként Magyar Péterrel, a Tisza Párt elnökével egyeztetett a közgyűlésben tervezett munkáról. Az egyeztetések folytatódnak.”

Demszky Gábor is véleményezte a Karácsony–Magyar Péter-paktumot

Demszky Gábor volt főpolgármester a Tisza elnökének keddi Facebook-bejegyzésében közölt álláspontjával kapcsolatban kijelentette:

Elhamarkodottnak tartom Magyar Péter mai nyilatkozatát. Szakmai szempontból értékelhetetlen ez a szöveg, mert nem szól a Budapest működéséhez is elengedhetetlen fejlesztésekről, és azok finanszírozása érdekében szükséges összefogás szükségességéről.

A volt politikus úgy látja: „Aki csak a működtetést preferálja, az a hanyatlás szószólója. Vagy nem ért – persze nem is érthet – ahhoz, amiről azért van bátorsága írni. Ezért szakmailag nullára értékelem és politikailag veszélyesnek tartom ezt a szöveget, amiről akár szívesen vitatkoznék nyilvánosan szerzőjével. Ám jól tudom, hogy nem fog válaszolni arra, amit írtam, és vitatkozni sem akar róla. Abban bízom csak hát, hogy környezete leállítja a napóleoni szerepben tetszelgő vezér ámokfutását.”

Demszky Gábor kommentben hozzáfűzte: „Az szeretném, ha Karácsony Gergő és Magyar Peti egymással versengve vagy összefogva a tettek emberei lennének, és így, találékonyan, ügyesen, mint két egymással vetélkedő jóbarát fektetnék kétvállra a semmirekellőt. Karácsony már a tettek mezején küzd, végrehajtó hatalom, fontos pozíció birtokában. Magyar még csak a döntéseiért, szavaiért felelős, ám be kellene látnia, hogy egyedül nem megy, nem fog menni, Budapest is kell, nagyon kell a rezsimváltáshoz.”