Demszky Gábor Magyar Péter nyilatkozatáról: Szakmailag nullára értékelem, politikailag veszélyesnek tartom

2024.09.10. 17:07
„Abban bízom, hogy környezete leállítja a napóleoni szerepben tetszelgő vezér ámokfutását” – közölte Demszky Gábor volt főpolgármester Magyar Péter, a Tisza Párt elnökének a fővárosi politikáról szóló álláspontjáról.

Magyar Péter keddi Facebook-posztjában osztott meg néhány gondolatot Budapest működéséről, amelyben többek között leszögezte, hogy a Tisza Párt nem szavazza meg az eddigi főpolgármester-helyetteseket. A kilenc pontból álló felsorolásról itt írtunk bővebben.

Demszky Gábor volt főpolgármester a Tisza elnökének álláspontjával kapcsolatban kijelentette:

Elhamarkodottnak tartom Magyar Péter mai nyilatkozatát. Szakmai szempontból értékelhetetlen ez a szöveg, mert nem szól a Budapest működéséhez is elengedhetetlen fejlesztésekről, és azok finanszírozása érdekében szükséges összefogás szükségességéről.

Demszky Gábor arra emlékeztetett, hogy: „Öt cikluson át, húsz éven keresztül voltam Budapest főpolgármestere. 1990 és 2010 között négyezer beruházást valósítottunk meg, többek között a Világbankkal, az Európai Beruházási Bankkal és az Európai Bizottsággal együttműködve. Többek között ezek révén vált Budapest élhetőbbé, és lett Európa egyik multikulturális világvárosa.”

A volt politikus úgy látja: „Aki csak a működtetést preferálja, az a hanyatlás szószólója. Vagy nem ért – persze nem is érthet – ahhoz, amiről azért van bátorsága írni. Ezért szakmailag nullára értékelem és politikailag veszélyesnek tartom ezt a szöveget, amiről akár szívesen vitatkoznék nyilvánosan szerzőjével. Ám jól tudom, hogy nem fog válaszolni arra, amit írtam, és vitatkozni sem akar róla. Abban bízom csak hát, hogy környezete leállítja a napóleoni szerepben tetszelgő vezér ámokfutását.”

Demszky Gábor kommentben hozzáfűzte: „Az szeretném, ha Karácsony Gergő és Magyar Peti egymással versengve vagy összefogva a tettek emberei lennének, és így, találékonyan, ügyesen, mint két egymással vetélkedő jóbarát fektetnék kétvállra a semmirekellőt. Karácsony már a tettek mezején küzd, végrehajtó hatalom, fontos pozíció birtokában. Magyar még csak a döntéseiért, szavaiért felelős, ám be kellene látnia, hogy egyedül nem megy, nem fog menni, Budapest is kell, nagyon kell a rezsimváltáshoz”.

Magyar Péter Karácsony Gergellyel is találkozott

A Tisza elnöke a június 9-i választások után valamennyi budapesti listavezetőt egyeztetésre hívta. A kormánypárti Szentkirályi Alexandrán kívül az érintett politikusokkal meg is történtek a tárgyalások.

Karácsony Gergelynek az őt jelölő pártok képviselőivel együtt sincs meg a többsége a közgyűlésben, így a főpolgármester a város kormányozhatósága érdekében kompromisszumkényszerben van.

A találkozóról viszont csak szűkszavú közleményekben számoltak be a felek. „A mai napon informális egyeztetést folytattam Karácsony Gergely főpolgármester úrral” – árulta el augusztus elsején Magyar Péter.

A Főpolgármesteri Hivatal is röviden fogalmazott: „Karácsony Gergely megkezdte a tárgyalásokat a Fővárosi Közgyűlésbe bekerült pártok vezetőivel. A főpolgármester elsőként Magyar Péterrel, a Tisza Párt elnökével egyeztetett a közgyűlésben tervezett munkáról. Az egyeztetések folytatódnak.”