Lépett az ügyészség, miután rejtélyes betörések történtek Szabolcs vármegye önkormányzatainál

2024.09.10. 12:32
Polt Péter legfőbb ügyész elárulta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye önkormányzataiban történt betörések célja vagyoni haszonszerzés volt. Elmondása szerint erre utal, hogy az elkövetők az eltulajdonított széfek tartalmát a készpénz kivételével hátrahagyták.

Több betörés is történt augusztusban Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei polgármesteri hivatalokban, azonban a hatóságok korábban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulták el, hogy pontosan hol történtek a betörések, és mit vittek el.

Hadházy Ákos ezért fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, és írásban kérdezte meg, hogy mikor milyen önkormányzatok érintettek az elmúlt időszakok betöréseiben, és milyen típusú önkormányzati íratok tűntek el.

Válaszában Polt Péter közölte, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányságon a Biri, Geszteréd, Nyírbogát, Nyírvasvári, valamint terem településeken 2024. augusztus 10. és augusztus 21. napja között elkövetett többrendbeli, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt folyik nyomozás.

A legfőbb ügyész elmondása szerint az elkövetők jellemzően készpénzt vagy azt tartalmazó széfeket tulajdonítottak el. 

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a betörések célja vagyoni haszonszerzés volt. Erre utal, hogy az elkövetők az eltulajdonított széfek tartalmát a készpénz kivételével hátrahagyták.

Polt Péter válaszában azt is közölte, hogy a nyírbogáti önkormányzattól eltulajdonított széfben voltak azonban olyan iratok, amelyek eddig nem kerültek elő. Ezek azonosítása állítólag még folyamatban van – írja az ugyeszseg.hu.