119 gyorshajtót kapott lencsevégre a rendőrség

2024.09.11. 14:20
A XVIII. kerületben a Gyömrői és Üllői úton tartott sebességmérést a rendőrség. 119 esetben találtak gyorshajtókat akik közül a legnagyobb szabálysértést 140 ezer forinttal díjazták.

Szeptember 2-8. között a XVIII. kerületi Gyömrői és Üllői úton tartottak sebességmérést a rendőrök. A hatóság 119 esetben készített felvételt olyan gépkocsikról, amelyek átlépték a megengedett sebességhatárt – közölte a Police.hu.

A Gyömrői úton a leggyorsabban vezető sofőr a megengedett 50-es sebességhatár helyett 81 kilométer per órával közlekedett, amiért 70 ezer forintos közigazgatási bírság járt. Az Üllői úton volt olyan gépkocsi, amelyik a megengedett 50 helyett, 98 kilométer per órával haladt. Ezért a gyorshajtásért 140 ezer forintos bírságot kell fizetnie a sofőrnek.

Meredeken emelkedtek a bírságok

  • A Magyar Közlönyben megjelentek szerint augusztus 15-től jelentősen megemelkedtek a közlekedési bírságok. 
  • Szabálytalan megállás esetén a bírság összege (függően a várakozás helyétől) 15 600 vagy akár 156 ezer forint is lehet.
  • A gyorshajtás büntetési tételei a sebességhatár túllépésének mértékétől függően 50 ezer forinttól kezdődik, és akár 468 ezer forint is lehet.
  • Az ittas vezetésért kiszabható bírság összege a véralkohol-koncentrációtól és a kilégzett levegőben található alkoholszinttől függően 24 ezer forintról indul, és 78 ezer forintig terjedhet.
  • Amennyiben lejárt a jármű műszaki érvényessége, az érvényesség lejártától számítva, a bírság 31 200 forinttól egészen 93 600 forintig terjedhet.

Az emelkedő bírságok hírére a Tényeknek nyilatkozó szakjogász azt mondta, ez majd arra készteti az autósokat, hogy többször is átgondolják, érdemes-e szabálytalankodniuk. 

A büntetés mértékének – amely jelen esetben a megelőzést szolgálja – minden esetben van visszatartó ereje, például, ha valaki azt mérlegeli, hogy beálljon-e egy mozgáskorlátozott helyére, vagy sem

– mondta el Borbély Zoltán, hozzátéve, hogy az elrettentés azért fontos, mert a legtöbb balesetet a szabálytalanul közlekedő autósok okozzák.