Erre azonnal fel kell készülni: özönvíz érkezik a Dunán, le kell zárni a rakpartot

DSC4960
2024.09.12. 15:53
Csak az árhullám mértéke kérdés. Pártai Lucia meteorológus szerint mostanra egyértelműen látszik, hogy az Alpokban lehulló csapadékmennyiség komoly kihívás elé állítja a Duna vízgyűjtő területeit, és szinte az egész régiónk óriási esőzésre készül. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerint a következő napokban esőre és árhullámokra kell készülni, ami főként Magyarország nyugati területeit érintheti.

Óriási árhullám érkezhet Ausztriából: az Országos Vízjelző Szolgálat szerint 137 centiről 187 centire emelkedett a Duna Budapestnél egyetlen nap alatt. A Reuters külön felhívta a figyelmet az egész régiót érintő csapadékmennyiségre. Csehországot rendkívüli esőzések és áradások fenyegetik az ország középső és keleti részein,

a következő négy napban lehulló csapadékmennyiség egyes területeken elérheti az éves mennyiség több mint egyharmadát.

Egy alacsony nyomású terület és egy hidegfront Közép- és Kelet-Európa felett befolyásolja az időjárást Csehország középső és keleti részén, valamint Ausztria, Lengyelország és Szlovákia egyes részein.

A csapadék és az erős szél várhatóan szombaton csúcsosodik ki, és akkora esőzésre kell készülni, hogy Petr Hladik cseh környezetvédelmi miniszter egy sajtótájékoztatón külön felhívta a figyelmet arra, hogy „ezek szélsőséges esőzések” lesznek.

(Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras)

Óriási esőzés jön

Az Indexen már szerdán megírtuk, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a következő napokban esőre és árhullámokra készül, ami főként Magyarország nyugati területeit érintheti. Az előrejelzések szerint csapadék esetén a Dunán, a Rábán és a Lajtán is jelentős áradás indulhat meg.

A vízmércékre készített számítások alapján a Dunán Nagybajcsnál, a Rábán, a Lajtán és a Murán is harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállások várhatóak. 

Az OVF-előrejelzés szerint lezárásra kell készülni, mert kedden elérheti Budapest rakpartjait az árvíz.

Jövő hét elejéig a környező országokban 100–250 milliméter csapadék eshet. „Jelenleg és a következő napokban egy mediterrán ciklon örvénylik felettünk, ennek a frontjai okoznak jelentős csapadékmennyiséget” – hívta fel a figyelmet Pártai Lucia.

A meteorológus külön kiemelte, ez több középpontú ciklon. Csütörtökön és pénteken a legfontosabb csapadékzóna észak, illetve délnyugati sávban okoz jelentős esőt. Lengyelország, Csehország, Szlovákia nyugati részein, illetve Ausztria, Magyarország nyugati részén Szlovénia irányában.

Az összetett alacsony nyomású rendszerben a legnagyobb mennyiségű eső Szlovéniában hullik le, illetve Ausztriában.

Ez Magyarországot oly módon érinti, hogy egyelőre a Dunántúlon okoz csapadékot, pénteken viszont egy hidegfront áthalad Magyarország fölött, nyugatról keletre. Szombaton a hajnali időszakra északkelet felé elhagyja a front az országot, de eközben a Dunántúl nyugati felében 30–50 milliméter esőt okoz Magyarországon.

Amint Magyarországot elhagyja ez a csapadékzóna, a ciklon középpontja megerősödik az Alpok fölött. Ezért ott további csapadékképződést okoz. Az Index által megkérdezett meteorológus szerint ebből pedig komoly változások jönnek az áradásokat tekintetében.

Kiadós eső és erős, olykor viharos szél várható a hétvégén

Péntek reggel keleten, északkeleten is megnövekszik a felhőzet, majd nagyrészt erősen felhős, borult idő várható országszerte kiadós esővel, záporral, keleten zivatar is kialakulhat, majd délutántól délnyugat felől szakadozik a felhőzet és szűnik a csapadék. Az északnyugati szelet főleg a nyugati, valamint a középső országrészben erős, helyenként a Kisalföldön viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország keleti felén 18–28, míg nyugaton csupán 9–17 fok között alakul.

Szombaton nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Nappal kisebb mennyiségű csapadék valószínű az ország nagy részén, majd estétől ismét kiadós eső érkezik északnyugat, nyugat felől – derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.

A Dunántúlon az északnyugati, nyugati szél megerősödik, késő délutántól sokfelé viharossá fokozódik, míg keleten csak időnként élénkül meg a délnyugati, déli szél. A minimum-hőmérséklet általában 5–11 fok között alakul, a maximum 10–17 fok között várható.

Vasárnap jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Éjjel és délelőtt kiadós eső várható az ország nagy részén, majd délutántól csökken a csapadék intenzitása és területi kiterjedése. Az északnyugati szél a Dunántúlon sokfelé viharossá fokozódik, máshol a délkeleti, majd északkeleti szelet kísérik időnként erős lökések. A minimum-hőmérséklet általában 6–11 fok között alakul, a csúcsérték pedig jellemzően 11–16, északkeleten 17–19 fok között várható – összegezte az MTI.

Biztos, hogy lesz áradás

Bár a Szlovéniában lehulló jelentős mennyiség Magyarország vízrajzát nem, vagy csak nagyon kevéssé érinti, az Alpokból a Duna felső vízgyűjtőjét illetően egyértelműen komoly vízemelkedést okoz. Nagybajcsnál a harmadfokozatú árvízi védekezés már most érvényben van, és a másodfokú jelzés a budapesti szakaszon már egyértelműen látszik.

De mi fog történni az Alpokban? – ez egy nagy kérdés, és itt több forgatókönyv is szóba jön. Az egyik szerint az Alpok fölött kavargó légörvény, amely a hétvégén meghatározza a mi időjárásunkat is, komoly csapadékmennyiséget nem hoz, viszont tőlünk nyugatra, az Alpok fölött, újabb jelentős mennyiség hullik. 

Fontos árnyalni a képet, az Alpok választóvonal, ami attól nyugatra hullik, az nem a Dunán érkezik majd le, hanem ellenkező irányba. Azt is látni kell, hogy ami a cseh medencében hullik, az sem a Duna vízgyűjtőjét fogja gyarapítani. Viszont ennek ellenére már egyértelmű látszik a dunai vízszint emelkedése.

Érdemes hozzátenni a meteorológus szerint, hogy az Alpokban már az éjszakai órákban, és a magas hegyekben havazás formájában jön a csapadék, és apró dolgokon múlik az árhullám mértéke, 50, maximum 100 kilométerek dönthetik el, hogy a ciklon középpontja az Alpok nyugati oldalán zajlik-e le.

A szakember szerint napról napra erős figyelemmel kell lenni, ugyanakkor ha kedvezőbb irányban alakul majd a ciklon középpontja, akkor is árhullámra kell készülni a Dunán, a Rábán és az Ipolyon is.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Árad a Duna 2024. június 8-án. Fotó: Tövissi Bence / Index)