Sziklafalnak csapódott siklóernyőst mentettek az éjjel a Gerecsében

2024.09.12. 08:08
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSz) szerda éjszaka egy sziklafalnak csapódott, súlyos sérülést szenvedett siklóernyős pilótát mentett a Gerecsében, a Tarján határában található Pes-kő barlang melletti sziklafalról.

Egy 33 éves siklóernyő-pilóta szerdán délután 3-kor szállt fel, majd repülés közben eltűnt. Sporttársai este 8 órakor kértek segítséget a Magyar Barlangi Mentőszolgálat segélyhívószámán a sziklafalnak csapódott, súlyosan sérült pilóta mentésére.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat húsz, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat három fővel vonult a helyszínre, ahol a Katasztrófavédelem hivatásos és önkéntes szakemberei megkezdték a baleset helyszínének felderítését, a mentés infrastruktúrájának kiépítését.

A barlangi mentők a sérültet súlyos állapotban, a függőleges sziklafal keskeny párkányán felakadva, testszerte súlyos zúzódásokkal és potenciálisan életveszélyes szuszpenziós szindrómával találták, körülbelül 20 méter mélységben. A sérült megközelítése, stabilizálása és kimentése csak kötélpályák kiépítésével volt lehetséges.

A sziklafalon végzett orvosi vizsgálat és első ellátás után speciális barlangimentő-hordágyon emelték fel a turistaútra a pilótát. A turistaúttól barlangi mentők és tűzoltók előbb gyalog, majd terepjáróval szállították az utcai autóval már járható erdészeti útig, ahol átadták az Országos Mentőszolgálat Tatabányáról érkezett mentőegységének a sérültet.