Orbán Viktor: Az európai versenyképesség súlyosan hanyatlik

2024.09.12. 15:34
Orbán Viktor luxemburgi kollégájával, Luc Friedennel folytatott tárgyalása után jelentette ki, hogy az Európai Unió versenyképessége romlik az Egyesült Államokkal és Kínával szemben. Emellett a nyugat-balkáni bővítés szükségességéről is egyeztettek. Csütörtök délelőtt erről tartott megbeszélést Milorad Dodikkal is.

„Az európai versenyképesség súlyos hanyatláson megy keresztül; ha bizonyos döntéseket nem hozunk meg, az Európai Unió versenyképessége az Egyesült Államokkal és Kínával szemben megállíthatatlanul visszaesik” − közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután Luc Frieden luxemburgi kormányfővel tárgyalt.

Orbán Viktor elmondta, Luc Friedennel áttekintették az Európai Unió helyzetét, egyetértve a Draghi-jelentés diagnózisával, amely szerint

az európai versenyképesség súlyosan hanyatlik.

A miniszterelnök bemutatta a magyar uniós elnökség által kidolgozott versenyképességi paktum tervét, amelyet novemberben az összes uniós országgal szeretne megvitatni és elfogadtatni.

A két kormányfő között egyetértés mutatkozott az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésének szükségessége kapcsán is − közölte Orbán Viktor, hozzátéve, luxemburgi kollégája osztotta véleményét egy közös uniós Afrika-terv kidolgozásának szükségessége ügyében is, olvasható az MTI közleményében.

Diplomáciai nagyüzem a Karmelitában

Luc Frieden mellett Milorad Dodikkal, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökével is tárgyalt a magyar miniszterelnök csütörtök délelőtt. A megbeszélésen szó volt a Nyugat-Balkán uniós integrációjáról, valamint arról, hogy Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként hogyan tudja előremozdítani ezt a folyamatot − tájékoztatott Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A luxemburgi miniszterelnök látogatásáról Orbán Viktor Facebook-bejegyzést közölt, mely mindössze két mondatból állt:

Diplomáciai nagyüzem. Találkozó Luc Frieden luxemburgi miniszterelnökkel

− szerepel a kormányfő közösségi médiában megosztott posztjában.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden azt nyilatkozta, hogy az uniós soros elnökség prioritásait és az aktuális nemzetközi kérdéseket vitatja meg a két kormányfő.