Zalaegerszegen olcsóbb lesz a bérleteseknek a tömegközlekedés

2024.09.12. 20:19
Zalaegerszegen a jelenlegi vármegye- és országbérleteknél is kedvezményesebb áron lehet majd utazni jövőre a helyi járatú autóbuszokkal − közölte csütörtökön a város polgármestere. Az intézkedés annak ellenére is életbe lép, hogy egyre kevesebben utaznak autóbusszal, így veszteséges a működtetése.

Balaicz Zoltán (Fidesz–KDNP) a jelenlegi közgyűlés által tartott utolsó ülés döntéseit ismertető sajtótájékoztatón elmondta: az autóbusz-közlekedés működtetése 2023-ban mintegy 1,4 milliárd forintba került az állami Volánbusz Zrt.-nek, ebből a veszteséget, 726 millió forintot a város önkormányzata finanszírozta, mert évek óta egyre kevesebb utazó veszi igénybe a buszokat.

Azt is felidézte, hogy Zalaegerszeg pilotprojekt révén az országban elsőként csatlakozott az ország- és vármegyebérlet rendszeréhez, úgy, hogy az önkormányzat és az Építési és Közlekedési Minisztérium közösen finanszírozza ennek a veszteségét, amely mintegy 130 millió forint. A pilotprojekt azonban december 31-én véget ér, a Volánbusz Zrt. ezt már nem kívánja folytatni.

A polgármester hozzátette: a város közgyűlése úgy döntött, hogy januártól az eddig helyben elfogadott ország- és vármegye-bérleteknél is kedvezőbbé teszi az autóbusz-közlekedést a bérlettel utazók számára − olvasható az MTI közleményében.

A 6–14 éves, állandó lakosú diákok − mintegy négyezren vannak Zalaegerszegen − jelképes 200 forintért vehetnek havi bérletet, a nem helyben élő fiatalok 900 forintért, és ennyibe kerül majd a 14 év feletti tanulók bérlete is, a 945 forintos vármegyebérlet helyett. Ugyanígy 900 forint lesz az ára a 65 év alatti, de már nyugdíjas utazók havi bérletének is − ismertette Balaicz Zoltán.

Azt is jelezte: a kedvezményekben nem részesülő zalaegerszegiek a 9450 forintos vármegyebérlet helyett 7000 forintos helyi bérletet vásárolhatnak majd januártól, de ebből is további kedvezményt kaphatnak. A városnak és a Volánbusznak a számítások szerint nem okoz majd jelentős pluszkiadást a kedvezményesebb tarifarendszer − tette hozzá Balaicz Zoltán.