87 milliós pénzbüntetést fizethet egy vállalkozó, aki milliárdos számlagyárat működtetett

2024.09.13. 12:11
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség vádat emelt négy férfival szemben, akik fiktív számlák kiállításával több mint 1,3 milliárd forintos kárt okoztak az államkasszának.

Az MTI beszámolója szerint az ügy középpontjában egy építőipari vállalkozó áll, aki munkáit részben saját eszközeivel és munkásaival, részben ismeretlen személyek bevonásával, feketemunkával végezte el. Annak érdekében, hogy csökkentse a bevételei után fizetendő adókat, megegyezett társaival, hogy olyan cégek nevében állítanak ki hamis számlákat, amelyek valójában semmilyen munkát nem végeztek.

A nyomozás szerint az építési vállalkozó 2015 és 2022 között folytatta ezt a tevékenységet, amely jelentős mértékű vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A főügyészség tájékoztatása szerint az elsőrendű vádlott, aki az ügy kulcsszereplője, együttműködött a hatóságokkal, vallomást tett társaira, valamint kifizette a költségvetésnek okozott kárt.

A bűnbánó magatartására tekintettel az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést és 87 millió forint pénzbüntetést indítványozott számára.

A másik három vádlott esetében súlyosabb ítéletet kérnek: végrehajtandó börtönbüntetést, többmilliós pénzbüntetést, valamint azt, hogy több évre tiltsák el őket a gazdasági társaságok vezetésétől.

Az ügyészség közleménye szerint a nyomozás eredményeként a költségvetés teljes mértékben megtérült a csalásból eredő veszteségekből, ám az elkövetők további jogi következményekkel néznek szembe.