Orbán Viktor az IMF vezérigazgatójával tárgyalt a világgazdaságról

2024.09.13. 21:28
A magyar miniszterelnök pénteken a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatóját fogadta a Karmelita kolostorban, ahol értékelték a világgazdaság helyzetét. Orbán Viktor kiemelte a péntek reggeli rádióinterjúban, hogy Európa versenyképességet veszít, ezért az Egyesült Államok és Kína is elléphet tőle.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Kristalina Georgievát, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját − tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen értékelték a világgazdaság és a nemzetközi kereskedelem helyzetét.


Megállapították: a háborúk, feszültségek miatt a többoldalú együttműködések gyengülnek, így a korlátok nélküli, sokoldalú világkereskedelmi rendszert minden oldalról egyre több támadás éri, miközben a világ nem engedheti meg magának azt, hogy egymással szemben álló blokkokra szakadjon − ismertette Havasi Bertalan.

Az Egyesült Államok és Kína is ellépet?

Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában elmondta: nagy baj van, óriási versenyképesség-vesztést szenved el Európa, és nagy baj lesz, ha azt csináljuk most, amit eddig csináltunk. „Ellép tőlünk az USA és Kína is” – fogalmazott a kormányfő. 

Orbán Viktor ezután arról beszélt, hogy a világrendszerváltás, illetve Ázsia felemelkedése egy létező és aktuális dolog, amit figyelembe kell venniük a politikusoknak. „Lehet versenyezni, vagy lehet diszkvalifikálni a versenytársat. Kérdés, hogy melyik szolgálja az érdekünket. Magyarország számára a blokkosodás tragédia lenne. Ha kettévágás történik, akkor mi perifériára szorulunk” – fogalmazott, majd hozzátette:

Magyarországnak versenyeznie kell, az a jó, ha egységes a világgazdaság, és elkezdünk versenyezni a többiekkel. Nekünk semlegesség kell, nem szabad, hogy bezárjanak minket keletre vagy nyugatra.

A kormányfő elmondta: a gazdasági semlegesség fogalma eddig kimaradt a közbeszédből, pedig leginkább ez szolgálja az emberek érdekét. Kitért arra is, hogy a kínai autókra kivetett uniós vámot az EU többi államának vezetője is ellenzi, de az Európai Bizottság nem hallgat még rájuk sem. Mint mondta, kulcskérdés az autóipar, fontos, hogy fennmaradjon. 

Nagyon sok olyan jelentős szereplő van a politikában és gazdaságban is, aki úgy gondolkodik, mint Magyarország

– fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az ő segítségükkel kell megváltoztatni a brüsszeli politikát. Mint mondta: nem szabad abból kiindulni, hogy Brüsszelben „okosabbak, mint mi”, mert Brüsszel téved, és rá kell őket venni, hogy változtassanak.