Döntés született Strasbourgban, újabb tranzitzónás perben marasztalták el a magyar államot

2024.09.14. 09:00
Összesen 12 ezer eurós, mintegy 4,7 millió forintos jóvátételt kapnak a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelei, amiért 17 hónapon át fogva tartották őket egy tranzitzónában Magyarországon.

Újabb tranzitzónás perben marasztalta el a magyar államot az Emberi Jogok Európai Bírósága. A menedékkérő anyát és négy gyermekét 17 hónapon át tartották jogellenesen fogva embertelen körülmények között – írja a Magyar Helsinki Bizottság közleményében. Ügyfeleik 12 ezer eurós (mintegy 4,7 millió forintos) elégtételt kapnak.

Mint írták, az afganisztáni Z. L. és családja a hazara kisebbséghez tartozik. Ez az etnikai közösség különösen megvetettnek számít Afganisztánban, üldözik őket. A család Iránon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián át menekült országunkba.

A menekülésük alatt az asszonytól és négy gyerekétől a férj és még egy gyerek elszakadni kényszerült. Nekik sikerült eljutniuk Ausztriába, ahol aztán tartózkodási engedélyt kaptak, míg Z. L.-ék Magyarországtól próbáltak védelemhez jutni. Ők szabályosan léptek be 2018 decemberében a röszkei tranzitzónába, ahol azonnal menedékjogot kértek.

A tranzitzóna családi részlegéből három hónap után átrakták őket a még ridegebb idegenrendészeti körletre, az anyát és a 20 éves legidősebb gyerekét négy napon át éheztették. Csak azután kaptak újra enni, hogy a Magyar Helsinki Bizottság indítványára a strasbourgi bíróság felszólította erre a kormányt

– fogalmaztak.

Hozzátették, hogy a család annak ellenére volt 17 hónapon át fogva tartva, hogy hosszú idejű tranzitzónás tartózkodásuknak súlyos következményei voltak.

A strasbourgi bíróság ítélete alapján a magyar állam megsértette a Magyar Helsinki Bizottság ügyfeleinek emberi jogait. A dokumentum szerint a tranzitzóna fogva tartásnak minősült, és nem volt érvényes jogalapja, így a döntés jogsértő, azzal szemben pedig nem biztosítottak jogorvoslatot.

A gyermekek fogva tartásának körülményei és a nagykorú családtagok éheztetése szintén jogsértő volt, embertelen, megalázó bánásmódot valósított meg. Az öt panaszosnak összesen 12 ezer eurós jóvátételt ítéltek meg a bírók.