A 200 milliós prémium nyomában – Vitézy Dávid válaszokat követel Karácsony Gergelytől

2024.09.14. 12:06
A volt közlekedési államtitkár szerint amennyiben a prémiumcélokat kitűző és azok teljesülését értékelő dokumentumok alátámasztják azt, hogy Karácsony Gergely jogosan osztott ki júliusban 200 millió forint prémiumot a fővárosi cégvezetők között, akkor azt minden további nélkül nyilvánosságra kell hozni. Vitézy Dávid július óta várja a választ Karácsony Gergelytől.

Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt a közösségi oldalán tett fel egy olyan kérdést Karácsony Gergelynek, amelyet a főpolgármesternek szerinte már régen meg kellett volna válaszolnia. A közlekedési szakember arra volt kíváncsi, hogy milyen dokumentumok, milyen teljesített célkitűzések alapján kaptak 200 millió forint prémiumot a fővárosi cégvezetők Karácsony Gergelytől júliusban.

Két hónapja nem tudjuk a választ, pedig már július közepén kértem, hogy »az összes ma jutalmazott cégvezető feladatkiírását és a teljesítési igazolást az alátámasztó dokumentumokkal együtt hozza nyilvánosságra a főpolgármester«. Nem tette meg

– írta Vitézy Dávid a bejegyzésében.

Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely főpolgármester az újraválasztása után egy hónappal máris pénzosztásba kezdett, és összesen 200 millió forintot osztott ki prémiumként a fővárosi vezetők körében. A közszolgáltató cégek vezetői 11 millió forint fölötti összeget kaptak, de még a város marketingügynökségének vezetője is 8 millió fölött kapott. 10 millió forint feletti összeget összesen heten kaptak, a legkisebb kiosztott prémium pedig 2,2 millió forint volt.

Már korábban is kérte a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát

Vitézy akkor rögtön reagált, és az alátámasztó dokumentumok nyilvánosságát, valamint a BKK-vezérigazgató prémiumának visszavonását kérte nyílt levélben. Most a volt közlekedési államtitkár azt írta, hogy a főpolgármesternek külön levelet is küldött megválasztott fővárosi képviselőként, és kérte, hogy küldje meg vagy hozza nyilvánosságra a prémiumcélokat hivatalosan meghatározó dokumentumokat és a teljesítményértékeléseket, amelyek alapján Karácsony Gergely megállapította a prémiumokat. Választ azonban nem kapott a volt főpolgármester-jelölt. 

Kezdeményezem, hogy a jövőben ez a tájékoztatás évről évre rendszeres és automatikus legyen

– tette hozzá.

Vitézy szerint nem azzal van a baj, hogy a bérük egy részét „csak akkor kapják meg a cégvezetők, ha többletteljesítményt nyújtanak, és egy nem magától értetődően elérhető célt, feladatot teljesítenek, eredménymutatót elérnek”. Úgy látja azonban, hogy az már nem teljesítménybérezés, ha a BKV vezérigazgatójának célkitűzéseit csak decemberben fogadták el, és úgy tűztek ki célokat számára, hogy azokat addigra már rég teljesítette.

A volt főpolgármester-jelölt arra kíváncsi, vajon vannak-e még ilyen esetek. 

Ha ez ilyen könnyen tisztázható, akkor miért titkolja mégis ezeket a főpolgármester immár két hónapja? Októbertől kezdődik az új közgyűlési ciklus, utána a hallgatás és a titkolózás nem fog tovább menni

– ígérte.