Ellepték a fecskék az egyik balatoni kastélyszállót

2024.09.15. 13:15
A balatonszepezdi Sir David Balaton Castle kastélyszállóban több száz fecske szállt meg. Közösségi oldalukon osztották meg, hogy több helyiségbe is beköltöztek a hideg elől menekülő madarak. A Mályi Madármentő Szolgálat közleményben hívta fel a figyelmet, hogy mivel segíthetjük a madarakat, és mit ne tegyünk akkor, ha lakóhelyünkön fecskék szállnak meg.

Több száz fecske szállt meg a balatonszepezdi Sir David Balaton Castle kastélyszállóban – vette észre a szálloda bejegyzését a hvg. A képeken látható, ahogy a hideg elől menekülő madarak minden, számukra kényelmesnek talált helyet elfoglaltak.

Több száz fecske alszik ma nálunk a garázsban, kazánházban, raktárban. Szerencsére jó állapotban vannak, de holnaptól enniük kell. Valakinek ötlete, hogyan lehet ennyi fecskét vendégül látni?

– írják Facebook-bejegyzésükben.

 A Mályi Madármentő Állomás közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy hogyan segíthetjük a fecskéket:

  • Ha sikerült elhelyezkedniük védett helyen, hagyjuk őket pihenni,
  • ha napokig nem tudnak továbbmenni, egy lapos, széles tálban élő lisztkukacot lehet nekik kitenni,
  • amennyiben elázott, földre leesett, láthatóan rossz állapotban lévő fecskét találunk, egy papírtörlővel kibélelt cipősdobozban vigyük be a házba. Ha remeg, akkor meleg vizes palackot tegyünk be mellé.

A bejegyzésben továbbá kifejtették, hogy mi az, amit ne tegyünk:

  • Ne zavarjuk meg őket, ilyenkor összebújva melegítik egymást, és tartalékolják az energiájukat.
  • Ne próbáljuk magokkal és kenyérrel etetni őket, a fecskék rovarevők, így ezeket a táplálékokat nem fogyasztják el, csak pihenőjükben zavarnánk meg a madarakat.