Nagy veszélyben vannak a fecskék, sebességkorlátozást vezettek be védelmükben a 71-es főúton

2024.09.16. 15:25
Az erdőből felszálló fecskék elütésének megelőzése érdekében 40 kilométer per órás sebességkorlátozást vezetnek be a 71-es főút Káptalanfüred és Alsóörs közötti három kilométeres szakaszán, illetve a Balatonkenese és Balatonfűzfő közötti két kilométeres szakaszán.

Állatvédelmi szempontok miatt sebességkorlátozást vezettek be a 71-es főúton, mivel kiemelt figyelmet követel az erdőből felszálló fecskék védelme – írja az Útinform.

A korlátozás oka, hogy az erdőből felszálló fecskék elütésének megelőzése kiemelt figyelmet követel az autósoktól. A gépjárművezetőket arra kérik, hogy fokozott körültekintéssel közlekedjenek.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) honlapján és a Facebook-oldalán is arra hívta fel a figyelmet, hogy

a fecskék számára különösen kedvezőtlen a hideg, esős és szeles idő, ugyanis ilyenkor a táplálékukat jelentő repülő rovarok „eltűnnek”, a madarak pedig legyengülnek.

Az MME arra is kitért, hogy a madarak számára segítséget jelenthet a garázs vagy más melléképületek megnyitása. A fecskék így melegben lesznek, és át tudják vészelni a hideg időt – fogalmaztak.

Mindezek értelmében maximum 40 kilométer per órás sebességgel lehet hajtani a Balaton északi partján végighaladó 71-es főút 61-es és a 71-es kilométere között.

Mint beszámoltunk róla, a balatonszepezdi Sir David Balaton Castle kastélyszállóban több száz fecske szállt meg. Közösségi oldalukon osztották meg, hogy több helyiségbe is beköltöztek a hideg elől menekülő madarak. A Mályi Madármentő Szolgálat közleményben hívta fel a figyelmet, hogy mivel segíthetjük a madarakat, és mit ne tegyünk akkor, ha lakóhelyünkön fecskék szállnak meg.