Annyira súlyos a helyzet, hogy már nem jutottunk át az egyik Duna-hídon

DSC2951
2024.09.16. 18:12
Stábunk épp úton volt Pozsonyba, hogy beszámoljon az árvízhelyzetről, amikor szembesültünk vele, hogy az áradás miatt lezárták a vámosszabadi hidat. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vízszint elérheti a híd magasságát.

Pozsony felé haladva az autópályán lettünk figyelmesek a feliratra: lezárták Vámosszabadi határátkelőt. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Magyar Közút hétfőn 13 órától, a Duna áradása miatt zárta le a hidat.

A közlemény valószínűleg nem jutott el időben minden autóshoz. Amikor a határátkelőnél jártunk, több sofőrt is meglepetésként ért a fémtáblán a felirat:

DUNA HÍD LEZÁRVA.

A szemerkélő esőben néhány méterre a hídtól vízügyesek egy csoportja készült a munkára, a homokzsákok mennyisége jelezte a helyzet komolyságát.

Elérheti a hidat a vízszint

Szegi Attila, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőhelyettese lapunk kérdésére a híd lezárásáról kifejtette:

Az érkező vízszint várhatóan lesz olyan magas, hogy elérje a hidat. A magassághiányt a kollégák homokzsákokkal oldják meg. Sok függ az ausztriai csapadéktevékenységtől, a ciklon ma még szolgáltat esőt, de éjszakától megszűnhet a csapadék.

A Duna tetőzését Nagybajcsnál szerdára, csütörtökre várják. Nagybajcsnál 850 centiméter körül lehet a vízszint, ez a 2013-as árvíznél 40-50 centiméterrel alacsonyabb.

Szegi Attila azt is elárulta lapunknak, hogy a Szigetközben a legmagasabb a készültség, folyamatosan dolgoznak a Mosoni-Dunánál és mellékágainál, ahogy Győrben a Rába és a Mosoni-Duna összefolyásánál is.

A Lajtán harmadfokú a készültség, 100 köbméter/szekundum vízhozammal számolnak az árhullám csúcsán, ilyenre legutóbb 2009-ben volt példa. A Lajta mentén, ahol szükséges, elvégzik a töltésmagasítási munkálatokat, ebben a vízügyesek mellett a honvédség is részt vesz.

Ha szükséges, akkor a Mosonmagyaróvár feletti vésztározókat megnyitjuk, ezeknek a segítségével tudjuk csökkenteni az árvízcsúcsot

– hangsúlyozta Szegi Attila.

A szóvivőhelyettes végül azt is közölte, a Mosoni-Dunán Vének községnél szombat óta zárva van a műtárgy. „Ennek az a lényege, hogy csendesebb időkben tud visszatartani a győri szakaszra vizet, ennek segítségével is tudjuk csökkenteni a vízszintet, így jelenleg körülbelül 50 centivel alacsonyabb a vízszint Győr belvárosában” – fűzte hozzá Szegi Attila.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)