A XII. kerületben most a parkoltatás miatt ütik Pokorni Zoltánt

2024.09.16. 12:13
A régi városvezetés által sürgető gyorsasággal és zárt tárgyalásos módon kiírt parkolási pályázat miatt izzottak fel újra a Hegyvidéken az indulatok. A Kutyapárt korrupcióra célozgat, a városvezetés kármentésről beszél.

Kizárta a versenyt a XII. kerület parkolási cége, a Fáber Kft. az önkormányzati választásokat megnyerő Magyar Kétfarkú Kutya Párt szerint. A Fáber Kft.-nek a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt arra kellett választ adnia, hogy a kerületben működő Siemens és DOKK gyártmányú automaták üzemeltetését miért egyedül csak a feladatot eddig is végző Sessionbase Kft. tudja ellátni. A párt szerint

a főváros számos egyéb kerületében és több vidéki városban is Siemens automaták működnek, és a többségükben nem a Sessionbase Kft. az üzemeltető, kizárólagosságról és speciális szoftverváltozatról pedig szó sincs egyik esetben sem. 

A Sessionbase kizárólagos kompetenciáját a Siemens tudná igazolni, de nem igazolta. A DOKK automaták esetében született viszont ilyen kizárólagossági nyilatkozat, méghozzá a Parksoft Kft. részéről, aki a dokumentum szerint az automaták gyártója. A Kutyapárt gyanúja szerint viszont a Parksoft a tavalyi évben mindössze 37 millió forintos árbevétellel rendelkezett, és még bejelentett alkalmazottja sincs, ezért megkérdőjelezik, hogy valóban ők gyártották-e egyáltalán az automatákat.

Az önkormányzat – az MKKP ismertetése szerint – azzal védi a Sessionbase Kft.-t, hogy az általa „jelenleg is használt, integráltan működő PÜR (parkolás) és KÖZTER (közterület-felügyelet) szakrendszerek funkcionalitásával bíró más, integrált szakrendszer nem érhető el, nem kapható a piacon”.

A XII. kerület vezetésére készülő párt szerint ha tényleg csak a Sessionbase rendszere tudja az összes feladatot egyben, akkor viszont a közbeszerzések egy másik alapvető szabályát sértik meg, hiszen összevonnak olyan funkcionalitásokat és feladatokat, amelyekre biztosítaniuk kellene a külön ajánlattételt, vagyis mesterségesen egyesítenek eltérő feladatrészeket, amit így csak egyetlen cég tud teljesíteni. A parkolás és a közterület-felügyelet márpedig eléggé eltérő feladatok.

Az önkormányzat parkolásüzemeltetésre egyébként szeptember 5-én írt ki közbeszerzést versenyt kizáró eljárási formában, bár a 2024. évre vonatkozó közbeszerzési tervük első változata szerint még nyílt eljárásban szerették volna lebonyolítani a dolgot.

A jelenlegi vezetés nem így látja

Pokorni Zoltánék erre reagálva azt jelezték, hogy a helyben lakók parkolási kedvezményét, a pótdíjak behajtását lehetővé tevő, illetve az automaták üzemeltetéséhez szükséges szoftver bérleti szerződése idén november 20-án lejár.

A Fáber Kft. ügyvezetőjének feladata a folyamatos működés biztosítása. A szoftver nélkül a felsorolt feladatok nem működtethetők. Az önkormányzat – csak a parkolásból  napi 7 millió forint bevételtől esne el leállás esetén.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy október 1. és november 20. között a törvényi határidők miatt már nem bonyolítható le semmilyen közbeszerzési eljárás, ezért írt ki a Fáber Kft. egytárgyalásos közbeszerzést. Az első ajánlattétel időpontja szeptember 25. Ezután következik a tárgyalási szakasz. Az ajánlatkérő – október 1. után az önkormányzat új vezetése – szabadon módosíthatja a kiírási feltételeket, a műszaki tartalmat, a határidőt. Az ajánlati kötöttség csak a tárgyalási szakasz lezárása után bekért végső ajánlat benyújtásával áll be, bőven az új ciklusban. 

Amint azt kiemelték, az új vezetésnek lehetősége lesz 2,5 év helyett egy évre, 6 hónapra vagy akár 3 hónapra rövidíteni a szerződés időtartamát. A pályázati kiírásra pedig a rendszerek leállásának elkerülése érdekében volt szükség.