Fordulat jön az időjárásban, de a folyók hamarosan tetőznek

2024.09.17. 05:57
Kedden már szakadozik a felhőzet, és sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban. Zivatarra csak az ország északkeleti részén lehet számítani, a maximumok 15 és 23 fok között alakulnak. A folyók hamarosan tetőznek, több településen is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A főként az ország délnyugati, nyugati felében kialakult réteges felhőzet csak lassan szakadozik, gomolyosodik – maradnak tartósan felhős tájak –, máshol a látási viszonyok javulása után általában naposra fordul az idő, északkeleten lehet felhősebb az ég – közölte a HungaroMet

Néhol szitálás, főként az északkeleti harmadban zápor, kis eséllyel zivatar is előfordulhat. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű, a felhősebb nyugaton számíthatunk az alacsonyabb értékekre.

A HungaroMet előrejelzése szerint kedden Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van érvényben elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés zivatar miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Mennyi csapadék várható? 

Hétfő este azt írta a HungaroMet, hogy sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban.

Kedd hajnalra a legtöbb helyen eláll az eső, és keddtől kezdődően a Kárpát-medence az északi anticiklon déli peremére kerül, így a folytatásban alapvetően száraz légtömeg érkezik az ország fölé. „Emiatt sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban” – tették hozzá.

Megjegyezték: Magyarországon kedden főként északkeleten, szerdán pedig inkább az ország délnyugati felén alakulhatnak ki nem nagy számban záporok, de csütörtöktől kezdve több napon keresztül csapadékmentes idő várható.

Árvízveszély Magyarországon

Magyarországra hétfőn érkezett meg az árhullám, a Szigetközben már hétfőn az árvízzel szemben védekeztek, sok településen homokzsákokkal, és Kelet-Magyarországról is valamennyi vízügyi szakembert ebbe az országrészbe vezényeltek.

A következő napokban a Dunán gyakorlatilag mindig lesz valahol tetőzés, Nagybajcsnál csütörtökön napközben tetőzhet a folyó, Budapesten ezt szombatra várják, itt előreláthatólag 860 centiméter lesz a legmagasabb vízállás.

Az árvíz okozója a Boris ciklon, amely az elmúlt napokban érte el Európát. Az Alpokban lezúduló csapadékmennyiség miatt több folyó, köztük a Duna, a Lajta, a Rába és a Répce vízszintje is megemelkedett.

Az egyre fokozódó árvízhelyzet miatt tízezrével fognak össze a magyarok: a vízügyet, a katasztrófavédelmet, a rendőrséget, a büntetés-végrehajtást és szükség esetén önkénteseket is mozgósítanak a védekezéshez. Hamarosan tetőznek a folyók, több településen is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik az előrejelzéseket és a vízszint alakulását.

Az árvízvédelmi helyzetet az Index kedden is nyomon követi, amit folyamatosan frissülő, percről percre összefoglalónkban olvashat. I dőjárás-előrejelzésünket a https://index.hu/idojaras oldalon követheti.