Így változott a közlekedés Magyarországon az árvízhelyzet miatt

2024.09.17. 08:18
A Magyarországra érkezett árhullám hatására számos közlekedési korlátozást kellett bevezetni. Határátkelőhelyeken, közutakon, a budapesti tömegközlekedésben, nemzetközi vasúti közlekedésben és a vízi közlekedésben is mind korlátozások bevezetésére volt szükség a magas vízállás miatt.
Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
Küldje el nekünk!

Magyarországra hétfőn érkezett meg az árhullám, a Szigetközben már aznap az árvízzel szemben védekeztek, sok településen homokzsákokkal igyekeztek akadályozni a víz érkezését, emellett Kelet-Magyarországról is valamennyi vízügyi szakembert ebbe az országrészbe vezényeltek. 

A következő napokban a Dunán szinte mindig lesz valahol tetőzés, csütörtökön napközben Nagybajcsnál érheti el a csúcspontot a folyó, Budapesten ezt szombatra várják, itt előreláthatólag 860 centiméter lesz a legmagasabb vízállás.

Az árhullám hatására több közlekedési korlátozást is bevezettek országosan

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy lezárták a Vámosszabadi határátkelőt. Stábunk épp úton volt Pozsonyba, hogy beszámoljon az árvízhelyzetről, amikor szembesültünk vele, hogy az áradás miatt lezárták a vámosszabadi hidat. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vízszint elérheti a híd magasságát.

A Duna áradása miatt több utat is lezárták Komárom-Esztergom vármegyében, az Útinform szerint ezek a következők:

  • az Esztergom-országhatárt (11326-os jelű) összekötő utat az 1-es kilométer közelében, az esztergomi Mária Valéria híd közelében,
  • a Dunaalmás hajóállomáshoz vezető (11342-es jelű) bekötőutat, valamint a Dunaalmás vasútállomáshoz vezető (11343-as jelű) utat is lezárták Dunaalmás belterületén.
  • Ezen felül a 11-es főúton, Pilismarót térségében árvízvédelmi munkákat végeznek. Az 53-as és az 54-es kilométer között csak a fél útpálya járható.

Pest vármegyében pedig két kerékpárutat is lezártak szintén a Duna áradása miatt:

  • a Vác–Sződliget (97793-as jelű) kerékpárutat az 1-es és az 5-ös kilométer között,
  • valamint Szentendre közelében a Budapest–Szentendre EV6 (97812-es jelű) kerékpárutat a 2-es és a 3-as km között.

A Duna magas vízállása miatt a lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőt is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként.  

Budapesti tömegközlekedés

A BKK szintén korlátozásokat és forgalomeltereléseket vezetett be a magas vízállás miatt. Közleményük szerint 

  • 2024. szeptember 17-én kedden reggel lezárták a Margitsziget mindkét bejáróját, azon sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be. Ezért szeptember 17-én üzemkezdettől a 26-os autóbusz nem közlekedik, valamint a 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margitszigeti megállóban. A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg és onnan is kizárólag gyalog.
  • Módosult a 34-es autóbusz útvonala, a buszok nem érintik a Békásmegyer H és a Rómaifürdő H közötti megállókat. A 34-es busz a 134-es busz útvonalán, a Czetz János utca – Mátyás király út – Batthyány utca nyomvonalon közlekedik. Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer és a Római úti lakótelep, Varsa utca közötti szakaszon.
  • Szeptember 16-án, hétfőn 20 órától lezárták a budai alsó rakpartot a Mozaik utcától a Rákóczi hídig, valamint a pesti alsó rakpartot a Dráva utcától a Közraktár utcáig.
  • Szeptember 17-én, kedden üzemkezdettől a 2-es, a 2B és a 23-as villamosok két szakaszon közlekednek: a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos és pótlóbusz sem közlekedik. A BKK munkatársai az ideiglenes végállomásokon személyesen segítik az utasok tájékozódását.

Budai és pesti rakpartok

Lezárták a Pesti alsó rakpartot a Margit híd és az Erzsébet híd között. Szeptember 16-án, hétfőn 20 órától mind a Budai, mind a Pesti alsó rakpartot teljes hosszában lezárják a forgalom elől.

Budapest III. kerületében pedig lezárták a Királyok útját az Emőd utca és a Pünkösdfürdő utca között.

Vasúti korlátozások

A Mávinform közleménye szerint az árvizek hatására

  • a Báthory EuroCity (EC 130/131) mindkét járata csak Budapest–Hranice na Moravě–Budapest között közlekedik.
  • Szeptember 16-án és 17-én éjszaka a Metropol EuroNight (EN 476) csak Budapest–Breclav–Budapest viszonylatú ülőhelyes kocsikat továbbít.
  • A Metropol EuroNight (EN 477) Varsó–Budapest és Berlin–Budapest közvetlen kocsijai szeptember 19-ig nem közlekednek.
  • A Hungária EuroCity (EC 172, EC 173) mindkét járata Budapest–Berlin–Budapest között jelenleg korlátozás nélkül közlekedik mindkét irányban.

Hozzátették, a szeptember 16-ig vásárolt jegyek szeptember 23-ig használhatóak fel. 

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vasárnap estétől várhatóan kedd éjfélig, de akár tovább is leállította a vasúti közlekedést Hegyeshalom és Bécs között, a vonatok pótlására pedig nincs lehetőség.

A közleményükben hozzátették, hogy a nemzetközi járatot használó utasaik halasszák el utazásukat, és ne induljanak útnak.

Vízi közlekedés korlátozásai

A Paks-Géderlak között üzemelő komp 2024. szeptember 17-től a Duna magas vízállása miatt átmenetileg nem közlekedik. A járatok újraindulásáról tájékoztatást ad majd ki az üzemeltető. A menetrenddel és díjszabással kapcsolatos további információ a Kiszl Hajózási Kft. www.hajozas.net honlapján olvasható vagy a (20) 539-2617-es kikötői telefonszámon kérhető − olvasható a Telepaks oldalán.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Duna 1811 fkm és 1433 fkm közötti szakaszán felhívja a hajóval közlekedők figyelmét, hogy ezen fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon.  I dőjárás-előrejelzésünket a https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.