Felkavaró szerelmi ügy Zalában: lekötözte barátnőjét, majd a vonat elé vetette magát

2024.09.17. 08:15
Tragikus kimenetele lett egy párkapcsolati szakításnak Zalaszentivánon. A csendes falu lakóit teljesen felzaklatta a zárkózottan élő fiatal pár ügye. Az Indexnek nyilatkozó Lazáry Judit pszichiáter szerint az öngyilkossági esetek kilencven százalékában betegség áll a háttérben, csupán tíz százalékuk kiváltó oka valamilyen váratlan veszteség vagy trauma.

„Zárkózott életet éltek, nem barátkoztak szinte senkivel a faluban – mesélte egy kerékpáros középkorú nő. – Személyesen nem ismertem egyiküket sem. A srác unokatestvére ismerősöm a Facebookon, a haláleset után ő osztott meg egy fotót a fiúról. Hát, olyan sátánista feje volt azokkal a piercingekkel.

A valóság más volt, mint a látszat

A több mint ezerfős Zalaszentiván csupán néhány kilométerre fekszik a megyeközponttól, Zalaegerszegtől. A dombokkal körülvett – a Sárvíz és a Zala partjára épült – faluban Kádár-kockák és termetes családi házak sorakoznak. Csinos kis falu, ahol mindenki ismer mindenkit.

A település lakóit teljesen lesújtotta és felkavarta egy nyári hajnali vonatgázolás. Később, amikor a részletekre is fény derült, mindenkit elborzasztott az ügy.

„2024. július 23-án 4 óra 30 perc körüli időben Zalaszentivánon, a Ságvári utcai vasúti átjáró közelében a menetrend szerint Celldömölkre közlekedő személyvonat elgázolt egy 35 éves zalaszentiváni férfit, aki öngyilkossági szándékkal a sínekre feküdt. A férfi a helyszínen meghalt” – tájékoztatta az Indexet Czendrei Péter alezredes. A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte, a haláleset körülményeit közigazgatási hatósági eljárás keretében rendkívüli haláleset miatt vizsgálta. „Az eljárást befejezték, bűncselekmény elkövetése nem merült fel” – tette hozzá az alezredes.

Sok mindent lehet hallani az ügyről, ki tudja, mi az igazság

– mondta el véleményét Miklós a Zöld Elefánt Söröző előtt. A fiatalember beszámolt arról, hogy N. Balázs már csaknem öt éve volt együtt barátnőjével. Egy kívülállónak úgy tűnt, hogy jól kijönnek, megértik egymást. A valóság azonban egészen más volt.

Az utca hírmondói a Zöld Elefánt előtt

A meginterjúvolt falusiak egy része tudni vélte, hogy a lány megcsalta 35 éves barátját. Mások szerint egy budapesti egyetemen szeretett volna továbbtanulni, ezért akart kilépni a kapcsolatból. A lényeg, hogy aznap este szakítottak.

Egész éjszaka veszekedtek és üvöltöztek egymással. Úgy tudom, hogy Balázs fizikálisan is bántalmazta törékeny barátnőjét

– számolt be a söröző előtt egy másik falusi férfi. „Azt nem értem – tette hozzá –, hogy a közvetlen szomszédok miért nem hívták ki a rendőrséget, ha hallották a hangos csetepatét.”

„Kihívták” – replikázott egy harmadik személy, aki szerint a rendőrök azért nem jöttek, mert nem akartak magánéleti vitákba keveredni.

Az átveszekedett éjszaka után N. Balázs és volt barátnője autóba szálltak. Talán a lány a hajnali 4.52-es zalaegerszegi vonatot szerette volna elérni. Mindketten fáradtak és zaklatottak voltak.

A településen mindenki egyöntetűen állítja, hogy a férfi valamivel az autó kormányához kötözte a lány kezét. Ezután kiugrott a járműből és a sínekre vetette magát.

A celldömölki vonat vezetője a hajnali sötétben nem láthatta Balázst. A lekötözött, tehetetlen lánynak azonban végig kellett néznie, ahogy a 35 éves férfi végez önmagával. Úgy tudni, hogy az eset óta pszichiátrián kezelik a huszonéves lányt, akiről a rendőrség nem kívánt tájékoztatást adni.

Hirtelen elhatározásból, impulzív módon elkövetett öngyilkosság

„Az öngyilkossághoz vezető út komplex folyamat, a témát kutató szakemberek évtizedek óta gyűjtik az adatokat és elemzik a potenciális ok-okozati összefüggéseket” – nyilatkozta az Indexnek Lazáry Judit pszichiáter. A Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosa, valamint orvosigazgató-helyettese elmondta, ezekből a vizsgálatokból tudjuk, hogy az esetek 90 százalékában pszichiátriai betegséghez – leggyakrabban depresszióhoz, de bipoláris zavarhoz és alkoholbetegséghez is – köthető lelkiállapot vezet a szuicidumhoz.

A szakember hangsúlyozta, hogy az esetek 10 százalékában azonban az önkezűleg végett vetett élet hátterében pszichés betegség nem azonosítható. Ilyenkor hirtelen elhatározásból, impulzív módon elkövetett öngyilkosságról beszélünk, és gyakran valamilyen váratlan veszteség, traumatikus esemény hatása az, ami kiváltja ezt az impulzív reakciót a személynél.

Az ilyen impulzív típusú öngyilkosságban érintett hozzátartozók nem érzékelnek jeleket a tragédia előtti időszakban, ami az elkövetésre utalna, de részletes kivizsgálás során fény szokott derülni arra, hogy az említett traumatikus életesemény mellett az áldozat személyiségében vagy az impulzivitásra való hajlam, vagy az alacsony frusztrációtűrő képesség, vagy a nagyfokú szenzitivitás az élete során jellemző volt

– fejtette ki Lazáry.

Figyelni kell azokra, akiket váratlan veszteség ér!

A kutatásokból tudjuk, hogy a különböző földrajzi régiókban eltérőek az öngyilkossági gyakoriságok a világon mindenhol, így hagyományosan Magyarországon is. A jelenség hátterében álló okokat részletesen elemezték és olyan tényezők jelentőségét azonosították, melyek nem direkt módon köthetők a földrajzi adottságokhoz, sokkal inkább az adott régióra jellemző szociokulturális, társadalmi és gazdasági adottságokkal mutatnak kapcsolatot.

Az öngyilkossággal kapcsolatos ismereteink alapján fontos hangsúlyozni, hogy azok a személyek fokozottan veszélyeztetettek, akiknek a családjában már előfordult öngyilkosság, akik mentális betegséggel élnek és akik magányosak vagy kevés a társas támogatásuk

– magyarázta az osztályvezető főorvos. Hozzátette, fokozott figyelemmel kell lenni azoknál a személyeknél is, akiket váratlanul veszteség vagy traumatikus életesemény ér. A doktornő szerint az öngyilkosság megelőzhető, és azt javasolja, ha valaki a környezetében veszélyeztetett személyt észlel, irányítsa szakemberhez.

Van segítség

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgáltatása 24 év alatti fiatalok és gyerekekért aggódó felnőttek számára éjjel-nappal, ingyenes és anonim módon elérhető a 116 111-es telefonszámon vagy a kek-vonal.hu oldalon.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.