Már utakat zár el az árvíz, egyre súlyosabb a helyzet Magyarországon

DSC3404
2024.09.18. 20:05
Szerdán elesett Kisoroszi: a településre vezető egyetlen közutat elöntötte a víz, ezért lezárták az érintett szakaszt. Visegrád felé is betört a Duna az egyik útra. Stábunk mindkét helyszínen jelen volt, ahogy Tahitótfaluban és Leányfaluban is.

Szerdai riportutunkat Kisorosziban kezdtük, délelőtt még a Kisoroszit és Tahitótfalut összekötő út azon pontján beszélgettünk a polgármesterrel, ahol a víz áttörésére számítottak. 16:30-kor pedig le is zárták az utat, az áradás elvágta Kisoroszit a külvilágtól.

Ahol autók közlekedtek, ott a víz az úr

Leányfalun ottjártunkkor épp egyenruhások egy csoportja dolgozott az egyik középület védelmének biztosításán, homokzsákokból építettek gátat. Az árvízvédelemben részt vevő század tagjai a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói, akik, mint megtudtuk, hétfőtől mindennap aktívak a munkálatokban.

Ezt követően Dunabogdány felé vettük az irányt, a település szélén katonák, a katasztrófavédelem munkatársai és vízügyesek nagy erőkkel dolgoztak homokzsákokból épülő gáton. A gátról a folyót nem láttuk, viszont a mezőgazdasági területen magasan állt a víz. A vízügy egyik szakembere segített megérteni, hogy pontosan mi történik:

Az áradás miatt a talajvízzel együtt buzgárokon keresztül szivárog felfelé a víz.

Dunabogdány belterületén is folyamatos a munka, rengeteg önkéntes lapátolta a homokot és rendezte a zsákokat.

A következő úti célunk Pilismarót volt, vagyis lett volna. Visegrádnál rendőrségi útzárral találkoztunk, az egyenruhás tájékoztatása szerint körülbelül két kilométerrel lejjebb már elöntötte az utat a víz. Az elárasztott részt gyalog vettük célba, de útközben egy helyi lakos – akit lakcímkártya birtokában átengedtek az útzáron – autóval a dombosabb utakon megkerülve a víz által elöntött szakaszt, az érintett út túloldaláig vitte stábunkat.

Valahol Dömös környékén sétáltunk, amikor szembesültünk vele, hogy a megáradt Duna ömlik át az autóúton. A vízszint szerda délután bokáig ért – kifelé már kénytelenek voltunk a vízben gázolva, gyalog visszatérni az útzárnál hagyott autónkhoz –, de ezekben a percekben is folyamatosan emelkedik.

A Szabadság téren sorakoznak a homokzsákok

„Hétfőn reggel, 7 órakor rendeltük el a másodfokú árvízvédelmi készültséget, ezzel párhuzamosan megkezdtük a védekezést. Két deponálóhelyet alakítottunk ki, az egyik itt van Tahi településrészen, a Szabadság téren. A vízügyi főigazgatóság geodétái ellenőrizték az elkészült védelmi pontokat, 40-50 centiméter tartalék van a várható legmagasabb vízszinthez képest” – fogalmazott lapunknak Sajtos Sándor, Tahitótfalu polgármestere a homokzsákokkal telített Szabadság téren, ahol többek között a kormányablak épületét is homokzsákokkal védik az érkező víztől.

A polgármester kitért arra is, hogy a településen 2015-ben épült árvízvédelmi gát, ami egyrészt egy egész településrészt védi, másrészt korábban a Tildy híd feljárója átnedvesedett és instabillá vált a nehézjárművek alatt. A híd azóta stabilizálva van, és reményeik szerint buzgárok sem keletkeznek.

Sajtos Sándor másik kritikus részként megemlítette azt a Leányfalu és Tahitótfalu közötti 300-350 méteres szakaszt, amely egy mélypont a felszíni csapadékvíz átvezetéséhez – ezt most a honvédség segítségével lezárták.

Így lokális pontjaink maradtak, itt is láthatja mögöttünk, hogy a kormányablakot és más épületeket homokzsákokkal védünk. Azoknak a lakóknak is biztosítjuk a homokzsákokat és az eszközöket, akik igényelték

– mondta a polgármester.

A tetőzés pénteken várható, a vízállás tartóssága függvényében éjszakai járőrszolgálatot biztosítanak, és ha bármiféle jelzés érkezik, akkor a megfelelő akciócsoporttal a helyszínre mennek elzárni a szivárgást.

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon. Időjárás-előrejelzésünket a https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.

(Borítókép: Dömös. Fotó: Tövissi Bence / Index)