Kiderült, ki kapta meg Győrffy Balázs EP-mandátumát

2024.09.19. 18:28
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön egyhangú szavazással kiadta az európai parlamenti képviselőségről lemondó Győrffy Balázs mandátumát Dömötör Csabának, aki a határozat jogerőre emelkedését követően veheti át azt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön kiadta Dömötör Csabának az európai parlamenti képviselőségről lemondó Győrffy Balázs mandátumát – írja az MTI.

A 2024-es európai parlamenti választáson a Fidesz–KDNP listájának 4. helyéről mandátumhoz jutó Győrffy Balázs lemondott képviselői megbízatásáról, amit az Európai Parlament a szeptember 16-ai ülésén tudomásul vett, és megállapította a képviselői hely megüresedését.

Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvény szerint a mandátumhoz jutott képviselő megbízatásának megszűnése esetén azt a listán eredetileg szereplők közül a párt által megnevezett jelöltnek kell kiadni.

Ennek nyomán a lemondott képviselő helyére Dömötör Csabát jelentették be, aki a Fidesz–KDNP EP-listájának 29. helyén szerepelt júniusban.

Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi feltételeknek, az NVB csütörtökön egyhangú szavazással kiadta a mandátumot Dömötör Csabának, aki a határozat jogerőre emelkedését követően veheti át azt.