„Innen csónakkal megyünk az ajtóhoz” – van, ahol nem lehetett megállítani az áradást

DSC4057
2024.09.20. 18:52
Visegrád-Szentgyörgypusztánál több ingatlan udvarán autók helyett csónakok vannak. Szentendrén a korzót ugyan védi a mobil gát, de a település néhány utcájába így is betört a víz.

Visegrád-Szentgyörgypusztánál a mélyebben fekvő udvarokon akkora a víz, hogy az épületek mellett az autók helyett kenukat és csónakokat lehet látni.

Innen csónakkal megyünk az ajtóhoz

– mondta stábunknak az egyik ingatlantulajdonos a kapunál ringatózó csónak mellett állva. A házban is áll a víz, az értékeket már korábban kipakolták az épületből. 2013 után nem érte őket váratlanul az áradás, és gyors apadásra számítanak.

Dömös felé haladva rendőrségi útzárral találkoztunk, ahol visszafordították stábunkat. Néhány napja gyalog még bejutottunk a lezárt útszakaszra, akkor körülbelül bokamagasságban ömlött át a folyó az úton.

A gát egyik oldalán víztömeg, a másikon éttermek

Szentendrén a Duna korzót egy néhány szivárgást leszámítva hibátlanul funkcionáló mobil gát védi. A gát egyik oldalán a megemelkedett víztömeg, a másikon teraszokon vacsorázó emberek és a korzón sétáló nézelődők. Ahogy arról szerdai riportunkban beszámoltunk, a város több utcájába így is betört a víz.

A védekezés aktuális feladatait ma is végigvettük az Árvízvédelmi Operatív Törzs ülésén. A tetőzés ma este kezdődik. A következő 3-5 napban még biztosan megfeszített munkára lesz szükség

tájékoztatta a lakókat Fülöp Zsolt péntek délután.

A polgármester kifejtette: „A víz nagy úr, feszíti a védelmi vonalakat, gátakat. Az elmúlt éjszaka sem telt eseménytelenül. Sok helyen be kellett avatkozni (bár kritikus helyzet sehol sem alakult ki), voltak riasztások, ahol szükség volt az önkéntesek munkájára.”

(Árvízhelyzet Szentgyörgypusztán 2024. szeptember 20-án. Fotó: Tövissi Bence / Index)