Ezek a fotók megmutatják, milyen gyorsan tör be a településekre az árvíz

DSC3998
2024.09.20. 17:08
Stábunk szerda után pénteken visszatért Tahitótfaluba és Dunabogdányba. Megnéztük ugyanazokat a helyszíneket, ahol először jártunk, és elképesztő vízszintemelkedést láttunk.

A település szélén katonák, a katasztrófavédelem munkatársai és vízügyesek nagy erőkkel dolgoztak homokzsákokból épülő gáton – írtuk szerdai cikkünkben a Dunabogdány határán zajló árvízvédelmi munkálatokról.

Pénteken visszatértünk a helyszínre, a ma tapasztaltakhoz képest kis túlzással szerdán csak egy pocsolya állt a mezőgazdasági területen, amelyet mostanra teljesen elöntött a víz. Az úgynevezett „jászolgát” stabilan áll, néhány vízügyi szakember és katona figyelte a terepet.

Dunabogdány 2024. szeptember 18-án és 20-án Fotó: Tövissi Bence / Index

A gát az utat védi, de az út mellett húzódó árok így is megtelt vízzel. Mint a helyszínen megtudtuk, a biciklis/gyalogos szakasz alatt átszivárgott a víz az árokba, amelyben a vízszintet szivattyúk segítségével próbálják csökkenteni.

Dunabogdány belterületén – a szerdaihoz hasonlóan –, pénteken is nagy erőkkel zajlott a munkavégzés, önkéntesek és a katasztrófavédelem munkatársai adták kézről kézre a homokzsákokat.

Szerdán még száraz volt, pénteken már szinte térdig ér a víz

Szerdán Tahitótfalu polgármesterével a Szabadság téren beszélgettünk. „Hétfőn reggel, 7 órakor rendeltük el a másodfokú árvízvédelmi készültséget, ezzel párhuzamosan megkezdtük a védekezést. Két deponálóhelyet alakítottunk ki, az egyik itt van Tahi településrészen, a Szabadság téren. A vízügyi főigazgatóság geodétái ellenőrizték az elkészült védelmi pontokat, 40–50 centiméter tartalék van a várható legmagasabb vízszinthez képest” – fogalmazott lapunknak Sajtos Sándor.

Tahitótfalu 2024. szeptember 18-án és 20-án Fotó: Tövissi Bence / Index

A téren többek között a kormányablak épületét védték homokzsákokkal az érkező víztől. Az áradás péntekre el is érte a falakat. Szerdán még nem volt víz azon a ponton, ahonnan akkori fotónkat készítettük, pénteken ugyanezen a részen már szinte térdig gázoltunk a vízben.

Pénteki riportutunkat Kisorosziban kezdtük, a külvilágtól közúton elzárt településre csónakkal jutottunk be, majd a Magyar Honvédség helikopteréről, madártávlatból láthattuk az árvízhelyzetet. A cikket és a galériát erre találja.

(Borítókép: Dunabogdány 2024. szeptember 20-án. Fotó: Tövissi Bence / Index)