Leállhat a parkolási rendszer a XII. kerületben, ingyenes zónává válhat a Hegyvidék

2024.09.23. 08:08
Novemberben lejár a XII. kerületi parkolási szoftvert működtető cég szerződése, a korábbi közbeszerzés visszavonása után nincs érvényes pályázat új rendszerre. Előfordulhat, hogy néhány hétig ingyenes zónává válik a Hegyvidék, amivel az önkormányzat több millió forintos bevételtől eshet el. Kovács Gergely új polgármester szerint azonban létezik köztes megoldás.

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben – számolt be róla az RTL Híradó. A parkolási rendszer leállásával napi 7 millió forint bevételtől eshet el az önkormányzat.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, november 20-án lejár a parkolási rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése a XII. kerületben. A Hegyvidéken szeptember elején indult egy félmilliárd forintos közbeszerzés, amely egyetlen, az eddigi üzemeltető cég meghívásával kész helyzet elé állította volna az új vezetést.

A Kovács Gergely vezette Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) XII. kerületi szervezete kifogással élt a verseny kizárása miatt, a Fáber Kft.-nek a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt arra kellett választ adnia, hogy a kerületben működő Siemens- és DOKK-gyártmányú automaták üzemeltetését miért egyedül csak a feladatot eddig is végző Sessionbase Kft. tudja ellátni.

A Közbeszerzési Hatóság vizsgálata előtt azonban visszavonták a pályázatot, így új kiírás hiányában és működő parkolási rendszer nélkül előfordulhat, hogy néhány hétig ingyen lesz a parkolás a kerületben.

„Az önkormányzat – csak a parkolásból – napi 7 millió Ft bevételtől esne el leállás esetén” – írta a regnáló városvezetés a Hegyvidék Facebook-bejegyzésében, hozzátéve, hogy a szoftver egyhavi bérleti díja 2,5 napi parkolási bevételnek felel meg és „ekkor még nem számoltuk a Normafa parkoló, a Közterület-felügyelet bevételeit, az elektronikus ügyintézés kényelmét”.

Kovács Gergely új polgármester szerint azonban létezik köztes megoldás, ha kettészedik az eljárást. „Lefolytatunk először egy pár hónapra kiterjedő, értékhatár alatti beszerzési eljárást, és amíg ez van, azalatt pedig le tudjuk folytatni a normális, nyílt közbeszerzést, amire várunk minden szereplőt” – fogalmazott az MKKP elnöke.