Botrányosra sikerült a győri városházán a ciklus utolsó közgyűlése

3
2024.09.24. 17:58
Kedden tartotta az utolsó rendes ülését a győri képviselő-testület, mintegy 31 napirendi pont megvitatása volt terítéken a meghívó szerint. A zsúfolásig telt városházi díszteremben azonban kisebb botrány alakult ki, amikor a közgyűlés az elsöprő többségét adó Fidesz–KDNP-frakcióval az önkormányzat szervezési és működési szabályzatának megváltoztatása mellett szavazott.

Dézsi Csaba András, a város leköszönő fideszes polgármestere és a többi fideszes képviselő szándéka miatt Pintér Bence, októberben hivatalba lépő új győri polgármester már korábban jelezte, hogy gondja van a szerinte az ő jogköreit korlátozó szervezési és működési szabályzat (SZMSZ) módosításával. Ne lopják meg Győrt néven tiltakozó akciót is hirdetett a ciklus utolsó közgyűlésére, ahol végül a fideszes többségű testület mégis megszavazta a módosítást. 

Pintér Bence korábban részletezte aggályait, miszerint „botrányos” döntések születhetnek a keddi közgyűlésen. Ez szerinte most bekövetkezett, és a Fidesz-frakció a közgyűlésen a győriek akaratával ment szembe javaslataival, amikor olyan új szabályokat szavazott meg, amelyekkel „korlátozzák a polgármester mozgásterét, és bizottságokba dugdossák el a hatás- és döntési jogköröket”. 

Nem erre szavaztak a győriek!

– jelentette ki Pintér Bence.

Az új polgármester szerint közgyűlési felszólalásaikban Dézsi Csaba András és a többi fideszes képviselő is minősíthetetlen hangnemben beszélt a jelenlévőkről és a választókról, továbbá azt is megjegyezte, hogy az említett képviselők „úgy osztották a pénzt, mintha nem lenne holnap”.

Pintér Bence tételesen fel is sorolta a kiadásokat, eszerint:

  • A fideszes képviselők 42 millió forintot költenek el szoborra, miközben egy hete már kettő másikat is rendelt a város 130 millió forintért Lebó Ferenctől.
  • A Fidesz-frakció luxusirodát tart fenn a városházán.
  • Fejenként 30 millió forintnyi támogatást kaptak egyes alapítványok és egyesületek is: köztük a távozó polgármester saját alapítványa.

Győr város új vezetője szerint „erre a stílusra, erre a városvezetési politikára mondtak nemet a győriek”, és most a választók döntésével száll szembe a Fidesz-frakció. 

A Fidesz helyi szervezete szerint Pintér Bence remeg a kasszakulcsért

A Fidesz helyi szervezete közleményében erre úgy reagált, hogy a Fidesz–KDNP-frakció minden jogszabályt betart, Pintér Bence „már a kasszakulcsért remeg”, és „csúsztatásokkal, féligazságokkal kürtöli tele a nyilvánosságot”. Írásukban úgy fogalmaztak: „Győr minimális szavazatelőnnyel megválasztott polgármestere félrevezeti a győrieket, amikor azt állítja, hogy a készülő SZMSZ-módosítás elveszi tőle a lehetőséget, hogy forrásokat csoportosítson át a rendőrségnek. Valójában a polgármesternek a hatályos SZMSZ szerint jelenleg sincs ilyen lehetősége, hiszen a külső szervi támogatásokat a közgyűlésnek kell jóváhagynia” – jelentették ki. 

A Kisalföld helyszíni tudósításából kiderül, hogy a botrány a második napirendi pont tárgyalásánál robbant ki, vagyis amikor a város önkormányzata és polgármesteri hivatala szervezeti és működési szabályzatának módosítása került szóba, amelyhez az ülés előtt módosítást nyújtottak be képviselők. Ebben a napirendi pontban tettek javaslatot Dézsi Csaba Andrásék az említett frakcióiroda létrehozására is. A teremben jelen lévő tüntető közönség a módosítás ellen fellépő képviselők felszólalásaira tapssal és bekiabálásokkal reagált. 

Az eseményen felszólaló Borsi Róbert fideszes önkormányzati képviselő szerint Pintér Bence a város átláthatóságát tette céljává, amit a bizottságok és közgyűlés segítségével megtehet, közölte továbbá, hogy a munkáját nem kívánják akadályozni.

Bakonyi Bernadett aljegyző elmondta, hogy a Győr Projekthez utalt programokat a következő évtől más szervezethez utalja, amire Pollreisz Balázs szocialista képviselő ingerült hangon szidalmazta a jelenlegi polgármestert, amihez a hallgatóság szintén hangos bekiabálással csatlakozott. A tüntetők a fideszes képviselők megszólalásaikor többször is „mellébeszél” feliratú táblát emeltek a magasba, és körülbelül a második napirendi pont után távoztak a díszteremből. 

(Borítókép: Pintér Bence a győri városházán 2024. szeptember 24-én. Fotó: Tiszta Szívvel)