A modellváltó egyetemek hallgatói Erasmus helyett csak a Pannónia Programot vehetik igénybe

2024.09.24. 06:51
Szeptembertől a modellváltó egyetemeken nem lesz elérhető a hallgatók számára az Erasmus, helyette a Pannónia Programmal tudnak külföldön továbbtanulni. A Corvinusról mintegy 700 hallgató van jelenleg ösztöndíjjal külföldön. A korábban elérhető egyetemek 80 százalékát lehet már csak választani.

Az ősszel elindult új tanévben több egyetemista a modellváltás miatt nem tudta külföldön megkezdeni tanulmányait − derült ki az RTL híradójából. A csatorna szerint az Erasmus és a Horizont Programból kizárták a modellváltó magyar egyetemeket. Az indoklás szerint 

átláthatatlan a fenntartó alapítványok működése, valamint összeférhetetlen, hogy politikai személyeknek is lehet beleszólása az egyetemek működésébe.

Emiatt a kormány bevezette a Pannónia Programot, hogy a diákok külföldön tanulhassanak. A Corvinus Egyetemen hétszáz hallgató kapott ilyen ösztöndíjat, és ugyan emelték az összeget az Erasmushoz képest, de kevesebb egyetemből választhatnak a felsőoktatásban tanulók.

„Erasmus-partnerekhez csak Pannónia-ösztöndíjon keresztül lehet csatlakozni. Ezt a változást a korábbi partnereink körülbelül 60 százaléka viszonylag jól abszolválta, tehát gyorsan lehetett váltani. Körülbelül a partnerek 20 százaléka volt az, ahol masszírozni kellett a formulát, és egy más formában működünk együtt. A maradék 20 százalék olyan, ahol még a tárgyalások folyamatban vannak” − mondta Fehér Péter, a Corvinus Egyetem nemzetközi vezetője.

A Miskolci és a Soproni Egyetem jelezte, hogy az Erasmus szeptembertől nem elérhető, csak a Pannónia Program. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint ez az összes modellváltó egyetemre érvényes.

„Jelenleg a modellváltó intézmények nem tudnak részt venni ebben a programban. Eddig arról lehetett beszélni, hogy ez közeledik, mert csak már a kifutó hallgatók, a már jelentkezett hallgatók tudnak részt venni a programban. Ez most már az a félév, amikor Erasmus Programban nem tudnak részt venni” − nyilatkozta Budai Marcell, a HÖOK szóvivője.

Az innovációs és kulturális miniszter, Hankó Balázs Brüsszelben tárgyalt az Erasmusról, ezt követően elmondta, hogy „meg kell szüntetni a magyar egyetemek kizárását”, majd hozzátette: „Ez az év nem telhet el úgy, hogy ne találjunk megoldást.”