Elon Musk beállhat Novák Katalin új szervezetének támogatói közé

2024.09.24. 19:01
Novák Katalin volt köztársasági elnök Giorgia Meloni olasz kormányfő és Elon Musk amerikai milliárdos társaságában osztott meg képet kedden közösségi oldalán. Mint kiderült, a korábbi magyar államfő az olasz miniszterelnök díjátadóján vett részt, ahol értesülések szerint új szervezete, az XY Worldwide esetleges támogatásáról egyeztetett az amerikai technológiai vállalkozóval.

Novák Katalin, Magyarország volt köztársasági elnöke Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és Elon Musk amerikai technológiai milliárdossal közös képet osztott meg közösségi oldalán. A Mandiner a volt államfő irodájából származó információkból megtudta a találkozó hátterét, kiderült, miről tárgyaltak az olasz kormányfő kitüntetésének apropóján.

A korábbi magyar köztársasági elnök illusztris baráti társaságból töltött fel egy fotót X-oldalára, ami az Atlantic Council amerikai külpolitikai kutatóintézet Global Citizen Awards díjátadóján készült. Az eseményen kitüntették Olaszország kormányfőjét, valamint a ghánai elnököt, a görög miniszterelnököt és a legnagyobb koreai vállalat alelnökét. Giorgia Meloni a transzatlanti kapcsolatok elmélyítésében játszott szerepéért kapta meg a díjat, munkásságáról Elon Musk mondta a méltatóbeszédet az ünnepélyes díjkiosztón.

Novák Katalin Giorgia Meloni meghívottjaként vett részt az eseményen. A Mandiner cáfolta, hogy új nemzetközi családpolitikai civil szervezete, az XY Worldwide képviseletében magyar állami pénzből utazott volna, a volt elnök utazását – koreai és japán munkaútjához hasonlóan – saját pénzéből finanszírozta.

A találkozón az értesülések szerint téma volt, hogy Elon Musk beálljon az XY Worldwide támogatói közé, ugyanis a gyermektelenség okozta demográfiai krízist maga a milliárdos is az emberiség előtt álló legfontosabb kihívásnak tartja.

A lap megjegyzi, hogy a volt köztársasági elnök távol-keleti útja jelentős helyi és globális sajtóérdeklődés mellett zajlott, és „a magyar családpolitika lassan keresett exportcikké, a magyar soft power egyik központi elemévé válik”.

Az összeomló globális születésszámra keresik a megoldásokat

Novák Katalin szeptember 19-én jelentette be közösségi oldalán, hogy a jövőben az XY Worldwide civil szervezet vezérigazgatójaként fog dolgozni, ahol a világ vezetőivel, politikai döntéshozókkal és oktatókkal együtt munkálkodnak azon, hogy stratégiákat dolgozzanak ki, melyek segítségével a nemzetek leküzdhetik a születésszám globális csökkenésének hatásait.

Örömmel jelentem be, hogy az XY Worldwide társalapítója és vezérigazgatója lettem. Az XY Worldwide egy új nonprofit szervezet, amely úttörő megoldásokat keres az összeomló globális születésszámra

– írta a volt államfő az X-en.

Mint írtuk, a szervezetben elsősorban az emberekre összpontosítanak, és azokra a társadalmi-gazdasági és kulturális akadályokra, amelyek megakadályozzák az egyéneket abban, hogy megvalósítsák családalapítási ambícióikat.

„A nem tervezett gyermektelenség kockázatainak jobb tudatosításával és a túlnépesedésről és termékenységről szóló félrevezető narratívák megkérdőjelezésével az XY Worldwide képessé teszi az egyéneket és párokat arra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a szülői létről az elkövetkező generációk számára” – fogalmazott, hozzátéve, hogy „izgatottan várom, hogy társalapítómmal, Stephen J. Shaw-val elindulhassunk ezen az új úton, hogy korunk legnagyobb demográfiai kihívásával foglalkozzunk”.