Baranyi Krisztina: Ebben a közgyűlésben mindenkinek az az érdeke, hogy Karácsony megbukjon

2024.09.25. 10:57
Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester részletesen beszélt a választások következtében kialakult helyzetről, a Tisza Párt fővárosi szerepéről, a kormány Budapest-politikájáról, a Fővárosi Közgyűlés összetételéről és működőképességéről.

Baranyi Krisztina szerdán a HVG-nek adott interjút. A ferencvárosi polgármester az interjú egy pontján arra utalt, hogy „Budapest közvetlenül megválasztott főpolgármesterének a munkáját támogatni kell. Bár nagyon úgy tűnik, hogy ebben a közgyűlésben szinte mindenkinek az az érdeke, hogy Karácsony megbukjon”.

A ferencvárosi polgármester az alábbi témákról beszélt részletesen:

  • a fővárosban egyik párt sem rendelkezik többséggel, de a Tisza Pártnak nem lesz könnyű egyben tartania a szavazóbázisát. A választások előtt meglepte Szentkirályi Alexandra visszalépése, Vitézy Dávidot pedig nem gondolta a Fidesz jelöltjének, egészen a visszalépésig.
  • Budapest kormányozhatóságánál aggódik, hogy a közgyűlés tagjai nem a várospolitikára helyezik a hangsúlyt, és ezért újra pártpolitikai csatározások színhelye lehet a főváros. Ezt nehezíti, hogy kevés a tapasztalt képviselő.
  • Nem zárja ki a lehetőséget, hogy már az alakuló ülésen elbukhat Budapest, és csődbe vihetik a fővárost. Azonban az ellenzéké a többség, így a Fidesz újra kivéreztetheti a várost.
  • A felügyelőbizottságokra is kitért, ahol nagy lesz a felelőssége a Tisza Pártnak, és ugyan Magyar Péter nem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe, de szerepe lehet abban, hogy forrásokat szerezzen vissza Budapestnek.
  • Karácsony Gergely és a Fidesz akár meg is egyezhet egymással, mert a főváros működése érdekében alkut köthet a kormánypárttal. Ellenben nem ismert, hogy új politikai közösség teremtésére gondolt-e a választások óta. Baranyi Krisztina azonban támogatni fogja polgármesterként.
  • A cégvezetői pályázatok kiírását nem tartja csodafegyvernek, hiszen tisztességes működés kell a fővárosban. Ennek ellenére a cégek működését nehéz megítélni, a BKK vezetője nem pártember szerinte, de volt egy szerencsétlen megszólalása, míg Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Mártha Imre, a Budapesti Közművek Zrt. vezetője ellen nincs kifogása.

Baranyi Krisztina kiemelte, hogy a választások eredménye senkinek sem teszi lehetővé, hogy egyedül vezesse Budapestet, de a Tisza Pártnak mint legerősebb ellenzéki erőnek nagy a felelőssége abban, hogy a főváros működőképes legyen. Karácsony Gergely álláspontja viszont nem nyilvánvaló, kivel fog együttműködni.