Ócsa leköszönő polgármestere elmondta, hogy miért indíthatott ellene támadást a református lelkész

2024.09.26. 08:55
„Ez egy szemét dolog. Egy papnak ez a dolga? Nem ez a dolga” – reagált egy ócsai lakos arra, hogy a város református lelkésze, Hantos Péter sértő hangvételű levélben szólította fel Ócsa leköszönő fideszes polgármesterét, hogy mondjon le az Ócsai Református Templom Alapítvány kurátori tisztségéről. Bukodi Károly polgármester azt is elárulta, hogy mi állhat a konfliktus hátterében.

„Egymással tisztelettel, szeretettel bánjanak és beszéljenek” – így reagált a Magyar Református Egyház arra, hogy Ócsa református lelkésze sértő levélben kérte a település távozó fideszes polgármesterét, hogy mondjon le az Ócsai Református Templom Alapítványban betöltött kurátori tisztségéről.

Mint beszámoltunk róla, Bukodi Károly, Ócsa leköszönő polgármestere erős levelet kapott a városi református lelkésztől, Hantos Pétertől. A fideszes városvezető Facebook-oldalára posztolta ki az írást, amit elmondása szerint hajnal háromkor kapott a helyi lelkipásztortól.

Hantos Péter református lelkész arról írt a levélben, hogy Bukodi Károly mondjon le kurátori tisztségéről, tekintve, hogy megbukott mint polgármester, és csak a kompenzációs listán keresztül jutott be a testületbe. A lelkész szerint a politikus csak a „szokásjog alapján kurátor” és „már nem méltó a kurátori tisztségre”. Azt is közölte a városvezetővel, hogy a továbbiakban semmilyen módon nem kívánnak vele együttműködni.

Kívánjuk, hogy élete további folytatásában találja meg azt a területet, amelyben hasznosan és építőbben tud működni, mind a Város vagy az Alapítvány tevékenységében, hiszen tudjuk, hogy kereskedelmi tevékenységében (ha jól tudjuk), mint büfés vagy chipsárukihordó igen sikeres volt

– mondta a református lelkész Bukodi Károlynak.

„Ezt most már látnia kell mindenkinek”

A levélről megvan a helyieknek is a véleménye, bár a legtöbben nem vállalták az arcukat, így csak névtelenül szólaltak meg. „Nem tartom helyesnek, amikor a politika és a vallás egybefonódik” – mondta egy ócsai lakos az RTL Híradónak nyilatkozva. „Ez egy szemét dolog. Egy papnak ez a dolga? Nem ez a dolga” – mondta egy másik helyi lakos.

Az RTL megkereste Bukodi Károlyt is, aki elmondta, hogy miért hozta nyilvánosságra a levelet. „Azt gondolom, hogy ezt most már látnia kell mindenkinek” – mondta az október elsejével leköszönő polgármester, aki úgy gondolja, hogy a lelkész levele sértő.

A lelkész úr felesége több mint, hát nagyjából tíz évvel ezelőttig vezette az Egressy Gábor Szabadidőközpontot, és akkor a testület úgy döntött, hogy felmenti ebből a pozíciójából

– mesélte a leköszönő városvezető, szerinte honnan eredhet a konfliktus, holott ő – elmondása szerint – polgármesterként mindig támogatta az egyházközséget.

„A kuratóriumban is volt olyan kérése lelkész úrnak, hogy díszkivilágítás, hoztam a testület elé. Munkabér kell a gondnoknak, a testület elé vittük. Elvesztett az egyház egy pert, nem tudják kifizetni, jöttek ide, kértek, 10 milliót adott a testület. Azt sem én adtam, a testület” – folytatta Bukodi Károly.

A lelkész szerint a levél tiszteletteljes volt

Nem volt mindig ilyen viharos a kapcsolat a Fidesz és a helyi reformátusok között. Hantos Péter ugyanis korábban szintén fideszes támogatással jutott be az önkormányzatba, tavaly Bukodi Péter pedig Pro Urbe díjat adott a lelkésznek augusztus 20-án. A kormánypárti polgármester 2010 óta áll Ócsa élén, a nyári önkormányzati választásokon viszont alulmaradt Paul Tamással szemben.

Az RTL megkereste a református lelkészt is, de Hantos Péter nem vállalta az interjút, helyette azt írta, hogy szerinte az ügynek semmilyen politikai vagy országos jelentősége nincsen.

Elmondása szerint szokásjog, hogy az aktuális polgármester mindig a kuratórium tagja, a polgármester pedig az engedélye nélkül tette fel a Facebookra a levelet, mely szerinte tiszteletteljes és tényeken alapszik. Az ügyet ezzel lezártnak tekinti, zárta sorait a vezető lelkipásztor.

A csatorna megkérdezte a Magyar Református Egyháztól, hogy szerintük megfelelő stílusban íródott-e az ócsai vezető lelkipásztor levele, és egyetértenek-e annak tartalmával. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az ócsai konfliktus szerintük árt-e az egyház megítélésének. Azt írták, hogy olvasták a levelet, de nem minősítik, ugyanakkor arra kérik minden református testvérüket, hogy egymással tisztelettel, szeretettel bánjanak és beszéljenek.