Orbán Balázs az 1956-os kijelentéséről: Félreértették a szavaimat

2024.09.26. 17:59
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a közösségi médiában reagált a korábbi, nagy port kavaró mandineres interjújára, amelyben Ukrajna aktuálisan vívott és Magyarország 1956-ban folytatott harca került szóba, valamint az Oroszországgal szembeni védekezés értelme és lehetősége. A politikus szerint félreértették a szavait.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebook-oldalán reagált a korábban tett kijelentésére.

„A politikában sajnos igen gyakori, hogy megpróbálják az ember szavait kiforgatni” – kezdte videóját, amelyben elmondta, szeretné tisztába tenni korábban mondott kijelentéseit.

„1956 hősei nemzeti hősök. Az ő emlékük szent és sérthetetlen, akiknek igazuk volt, és helyesen cselekedtek. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban pedig az a helyzet, hogy sajnos két és fél éve minden nap háborúpárti propaganda nyomása alatt állunk. Ez a háborúpárti propaganda nem riad vissza semmitől. Még attól sem, hogy 1956 hőseinek emlékét megpróbálja összekeverni az orosz–ukrán háborúval és a fronton történtekkel” – fogalmazott. Hozzátette:

Ez a háború azonban nem a mi háborúnk. Az orosz–ukrán háború itt van ugyan a szomszédunkban, de mi nem kívánunk részesei lenni ennek a konfliktusnak. Magyarország békepárti álláspontja sziklaszilárd volt, sziklaszilárd ma is, és a háborúpárti nyomás gyakorlása ellenére a jövőben is sziklaszilárd lesz

– zárta gondolatmenetét a politikus.

Nagy port kavart Orbán Balázs kijelentése

Korábban beszámoltunk arról, hogy az Oroszországgal szembeni védekezésről beszélt szerdán  Orbán Balázs , a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandineren. A politikus a Kohán Mátyással együtt vezetett Stratégiai Részleg című műsor szerdai adásában beszélt a kormányt ért amerikai kritikákról és az 1956-os forradalomról.

„Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett...” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója a beszélgetésben.

Kijelentése nagy port kavart, csütörtökön több hazai sajtóorgánum, valamint politikus – köztük Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, valamint Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke – is reagált szavaira.