Kiakadtak a lakók, túl nagy a zaj az Ismerős Arcok slágerét játszó zenélő út miatt

2024.09.27. 09:46
Aláírásgyűjtés indul pénteken a 21-es úton található, Ismerős Arcok slágerét játszó zenélő út miatt, mert a lakókat zavarja a zaj. A szakasszal kapcsolatban közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi problémák is felmerültek.

Mint írtuk, a 21-es úton Lőrinci és Hatvan között található az az új útszakasz, amelyen az Ismerős Arcok Nélküled című dalának részlete hallható a megfelelő sebességgel hajtó autók kerekeinek rezgései által.

A lakókat azonban zavarja a zaj, ezért Petrik Zsolt frissen megválasztott helyi (Lőrinci) független képviselő pénteken aláírásgyűjtésbe kezd a nemrégiben kialakított zenélő út megszüntetése érdekében – írja a hvg.hu.

A petícióban foglaltak szerint a zajhatás miatt erősen zavarja a környék lakóit a zenélő út. Zagyvaszántó, Lőrinci, Selyp, Heréd, Nagygombos, Kisgombos településekről és a Mátravidéki Erőmű területéről is érkeztek bejelentések.

Emellett a kialakított zenélő úttal kapcsolatban közlekedésbiztonsági problémák is felmerülhetnek, ugyanis a külföldi autósok – akik nem tudják értelmezni a magyar nyelvű táblákat – könnyen megijedhetnek. A zenélő út környezetvédelemre gyakorolt káros hatása sem elhanyagolható: a madarakat és más állatokat is zavarhat a zaj. 

„Nagyon sokan arra panaszkodtak, hogy egyszerűen a zenélő út környékén lakók nem tudnak nyitott ablaknál aludni, olyan zajos tud lenni, de már a nappali tevékenykedésüket is olyan mértékben zavarja, hogy nincs kedvük az otthonukban tartózkodni. Nyilván az adott közlekedő gépjármű sebességétől függően kiszámíthatatlan és ijesztő a zaj… [ami] a kisgyermekekre igen káros hatással van” – áll a dokumentumban.

Azt szeretnék elérni, hogy vagy szüntessék meg az utat, vagy építsenek zajvédő falat az érintett szakasz mindkét oldalára. 

Mint ismert, a Republic 67-es út című slágere a 67-es úton, Mernye és Mernyeszentmiklós közti szakaszán, míg a népdalként ismert Érik a szőlő, hajlik a vessző Miskolc és Tokaj között, a 37-es főúton hallgatható.