Nyomós oka van, hogy bűzölgött a csapvíz a Balaton környéki településeken

2024.09.27. 12:35
Az elmúlt időszakban több panasz is érkezett a Dunántúli Regionális Vízműhöz, ugyanis a Balaton környéki településeken bűzölgött a csapvíz. Most megérkezett a társaság válasza: a rendkívüli nyári hőség, a hirtelen szeptemberi lehűlés és az elmúlt 20 év legnagyobb algavirágzása az oka.

A Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) felhasználói a balatonszéplaki felszíni vízmű ellátási területén lévő településeken szolgáltatott ivóvíz kellemetlen szagát tapasztalhatták az elmúlt időszakban – erre vonatkozóan több lakossági panasz is érkezett a társasághoz Zamárdi, Balatonendréd, Siófok, Ságvár, Siójut, Ádánd, Som, Nyim és Nagyberény településekről.

A tó vizéből előállított ivóvíz kellemetlen szagát az okozza, hogy a rendkívül meleg nyár alatt a Balaton vize is hosszú ideig nagyon meleg hőmérsékletű volt, ezért nagymértékben elszaporodtak benne az algák, az elmúlt 20 év legnagyobb algavirágzását eredményezve – áll a DRV közleményében

A hirtelen szeptemberi lehűlés miatt aztán ez a jelentős algatömeg pusztulásnak indult a Balatonban, ami szaganyagok felszabadulásával is járt.

A Borisz ciklon hatására tapasztalható viharos időjárás erősen felkeverte a tó vizét, ami tovább erősítette a problémát. A kellemetlen szag a vízmű nyersvizéül szolgáló Balaton-vízben is érezhető.

Azt is közölték, hogy az ivóvizet szakembereik rendszeresen ellenőrzik a társaság akkreditált laboratóriumaiban, a vizsgálatok eredményei alapján mind a kémiai, mind pedig a mikrobiológiai paraméterei megfelelőek, nem haladják meg a jogszabályi határértéket, az ivóvíz fogyasztható, az egészségre nem ártalmas.

A mintavételekről és azok eredményeiről folyamatosan tájékoztatják a népegészségügyi hatóságot is. A kellemetlen szaghatás megszüntetésére, mérséklésére a DRV Zrt. folyamatosan keresi a megoldást – a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakembereinek bevonásával.

Hozzátették, a vízminőségre vonatkozó felhasználói panaszbejelentések esetén szakembereik 24 órán belül elvégzik az ivóvízhálózat mosatását. A probléma végleges megoldásáig az érintett felhasználóik türelmét és megértését kérik.