Hétfőtől egy hétig szünetel a szülészeti ellátás a Budapesti Szent Margit Kórházban

7aaaa786-c68e-4249-aaca-b2da3bfa0714
2024.09.27. 14:57
Egyik kismama fordult hozzánk, hogy a várandósgondozás után az intézményben úgy értesült, ne most akarjon szülni, egy hétig ugyanis szünetel az ellátás. Megkerestük az NNGYK-t és a kórházat is ezzel kapcsolatban, kiderült, mi áll a háttérben, és az adott időszakban melyik intézmény veszi át a szülészeti osztály feladatait.

Még a hét elején keresett meg minket a Szent Margit kórházhoz tartozó kismama, hogy a várandósgondozás után az intézményben úgy hallotta, egy hétig szünetel a szülészeti ellátás. Ugyan erről hivatalos tájékoztatást nem kapott, ahogy arról sem, hogy ez idő alatt hova irányítják a szülő nőket.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján ismerteti a hivatalos határozatokat arról, ha épp valamelyik kórház veszi át egy másik intézmény egyes ellátásait. A Budapesti Szent Margit Kórházat illetően azonban nem került fel ilyen dokumentum, pedig akár egyetlen éjszakai ügyeleti feladat átirányításáról is ad a hatóság tájékoztatást. Ahogy ez csütörtök késő estétől péntek reggelre virradóra épp az Észak-budai Szent János Centrumkórháznál történt. Az újszülött vagy a nőgyógyászati fekvőbeteg-ellátást három másik intézmény, a Honvédkórház, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ és a Szent Imre kórház látta el. Egy váratlan csőtörés miatt a betegbiztonság érdekében vették át a kijelölt intézmények a János kórháztól a feladatot.

A felújítás miatt a János kórházban fogadják a nőket

A hatóság megkeresésünkre közölte, hogy a Budapesti Szent Margit Kórház a jogszabályban meghatározott határidőn belül megtette feléjük a bejelentést, a helyettes egészségügyi intézmény hivatalos kijelölése azért nem volt indokolt, mert a Szent János Centrumkórházzal, az Észak-Pesti Centrumkórházzal és a Honvédkórházzal háromoldalú megállapodást kötöttek az ellátás átmeneti átvételéről. 

A Szent Margit kórház sajtóosztálya az alábbi tájékoztatást adta lapunknak a Szülészeti és nőgyógyászati osztály egyhetes szüneteltetéséről: folyamatosan zajlanak a felújítási munkálatok, melynek következő lépéseként a szülőszobák és a császárműtő légtechnikai berendezésének szűrőcseréjére kerül sor 2024. szeptember 30. és október 9. között.

A szüléseket ez idő alatt alapvetően a János kórházban fogják levezetni, megnövekedett forgalom esetén pedig egyes kismamákat a Honvédkórházba irányítanak.

Ugyanakkor az intézmény kommunikációs osztálya megjegyezte, hogy a várandósgondozáson a kollégák már tájékoztatták az érintetteket, információs táblákat helyeztek ki a nőgyógyászati járóbeteg-ellátásnál, ami ez idő alatt is zavartalanul működik.

A munkálatok ideje alatt 24 órán keresztül hívható számon tudnak információt és segítséget kérni kollégáinktól a kismamák

– közölte a Margit kórház, hozzátéve: honlapjukon is tettek ki erről tájékoztatót. Az NNGYK levele szerint október 9–18. között karbantartás miatt átmeneti szünet lesz a nőgyógyászati fekvőbeteg-szakellátásban, az akut eseteket ebben az időszakban szintén a János kórház látja el.

Időközben a kismama jelezte, hogy megkeresését követően az intézmény közösségimédia-felületén adott hírt az ellátás szüneteltetéséről és a felújításról, ugyanakkor a hét első felében többen csak arról értesültek, hogy a szülészeti osztály a következő hétre bezár.

(Borítókép: Szent Margit Kórház. Fotó: Róka László / MTI)