Török Gábor az Orbán Balázs-ügyről: Az év politikai hibája ez a nyilatkozat

2024.09.27. 15:15
A politikai elemző közösségi oldalán fejtette ki, hogy mi a véleménye Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának nagy port kavaró kijelentéséről. Török Gábor szerint a kormánypárti politikus nyilatkozata „méretes politikai öngól” volt, mivel a Fidesz politikájának alapját kezdi ki.

Hatalmas felháborodást keltett Orbán Balázs 1956-os hősökről tett kijelentése. A miniszterelnök politikai igazgatója, aki szerdán arról beszélt egy interjúban, hogy: „Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett […]”

A politikus azzal védekezett, hogy félreértették a szavait, majd pénteken elismerte, hogy hibát követett el, és bocsánatot kért azoktól, akiket emiatt megbántott. Török Gábor politika elemző szintén súlyos hibának tartja Orbán Balázs kijelentését.

„A felvétel megjelenésekor világos volt, hogy ezek a mondatok méretes politikai öngólok. Ilyen hibát profi politikus csak nagyon ritkán követ el, a hiba politikai súlyát talán leginkább Márki-Zay Péter 2022-es partizános válaszához lehetne mérni” – írta Facebook-oldalán megjelent gyorselemzésében Török Gábor.

Mint írta, nem az a probléma, hogy Orbán Balázs az gondolja, hogy nem szabad harcolni az erősebb ellen, hanem hogy egy olyan párt politikusa, amely „szuverenitásból és a szabadságharcainkból vezeti le az identitását”.

Pontosan azért az év politikai hibája ez a nyilatkozat, mert a Fidesz politikájának alapját, magját kezdi ki, hasonlóan ahhoz, ahogy a kegyelmi ügy tette a kormányzati családpolitikával

– hangsúlyozta.

Megjegyezte: „A politikai problémák, gondok egy részét el lehet intézni elhallgatással vagy tereléssel. Az, hogy Orbán Viktor 24 órán belül maga reagált a történetre, jól mutatja, hogy a Fidesz is tisztában van az ügy súlyával. Nem érdemes azt gondolni, hogy ne lenne jelentős a miniszterelnöki megszólalás: a politikai szótárban a »hiba« nagyon súlyos beismerés.”

A nagy kérdés azonban most az, hogy ez a politikai feddés elegendő lesz-e. Ha igaz az, hogy ez az ügy a kegyelmi botrányhoz hasonló veszélyeket rejt a Fidesz számára, mert elbizonytalanítja, bomlasztja, megosztja a saját táborát, ráadásul szinte lehetetlenné teszi a jövőben ezekkel a mondatokkal való együttélést az összes nemzeti ünnepünkön, akkor a politikai költség-haszon mérlegelés során szerintem még mindig nyitott a kérdés: elegendő-e félreértésről beszélni, vagy el kell határolódni a szövegtől, sőt akár a beszélőtől is, a nagyobb politikai károk elkerülése érdekében. A következő napoknak ez az alapkérdése” – zárta bejegyzését Török Gábor. 

Mint írtuk, Orbán Viktor péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában egyértelműen kijelentette, hogy az ilyen kínos témáknál pontosan kell fogalmazni, amit Orbán Balázs nem tett meg, ez pedig ebben a kontextusban „egy hiba volt”.