Őszies hétvége előtt állunk, vastag felhőzet takarja el a napsütést

2024.09.28. 05:56
Szombaton felhős, borongós időjárás lesz a jellemző, csupán rövidebb-hosszabb napos időszakokra van kilátás. A nap folyamán nő a csapadék intenzitása és területi kiterjedése, a hőmérséklet 16 és 21 fok között várható. A hidegfronti hatás miatt fejfájásra, a lehulló csapadék miatt csúszós utakra kell számítanunk.

Szombaton tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, a legtöbb napsütés a délkeleti tájakon és a keleti határvidéken lehet, de az Észak-Dunántúlon is lehetnek – főleg délután – hosszabb napos időszakok – közölte időjárás-előrejelzésében a HungaroMet.

A nap folyamán nő a csapadék intenzitása és területi kiterjedése, délkeleten zivatarok is kialakulhatnak. Legkisebb eséllyel az északnyugati harmadban lehet csapadék – olvasható a meteorológiai szolgálat oldalán. Délutánra már országszerte északira, északnyugatira fordul a szél, és élénk, néhol erős széllökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 16 és 21 fok között várható, de a naposabb délkeleti, keleti részeken 25 fok köré melegszik fel a levegő.

Hidegfronti hatás várható, egy széles csapadékzóna halad át Magyarország felett, nyugatról keletre araszolva kiadós esővel, záporokkal, keleten zivatarokkal – írja az Időkép. Délután nyugaton és északnyugaton lehet szárazabb az idő, és süthet ki több órára a nap, a Tiszántúlon lesz a legmelegebb. Figyelmeztetés van érvényben zivatar kockázata miatt a déli országrészben, szombat éjfélig a lehulló csapadék mennyisége az ország déli és keleti részében – akár nagyobb területen is – 20 milliméter fölött alakulhat, lokálisan azonban 30 millimétert meghaladó csapadék is előfordulhat.

Fejfájásra és csúszós utakra kell számítani

A hidegfronti hatás miatt fejfájás és migrén is előfordulhat. Reggel erősek lehetnek a gyulladásos jellegű panaszok, vérnyomásproblémák jelentkezhetnek. A szeles idő miatt tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, illetve ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetünk. Ajánlott a réteges öltözködés, mivel erős lehűlés jön, nagy lesz a megfázásveszély – írja az Időkép.

A nap folyamán sokfelé számítani kell vizes, csúszós útszakaszokra. A jelentős csapadék vízátfolyásokat eredményezhet az utakon, a látótávolság jelentősen lecsökkenhet. Élénk, erős lesz az északira, északnyugatira forduló szél, ami csökkentheti a járművek menetstabilitását.

Ha időjárás, akkor is Index – weben és mobilappon is! 

Megújult az Index időjárás-aloldala, ami mostantól az Index applikációban is elérhető. Az Index saját Időjárás-funkciója megbízható előrejelzéssel, radar- és műholdképpel, 24–48 órás riasztási térképpel és további bővítményekkel várja az időjáráshírek kedvelőit. Töltse le az Index applikációt és iratkozzon fel az időjárási riasztásokra, hogy azonnal értesüljön a lakhelyén zajló meteorológiai eseményekről!