Kohán Mátyás szerint a többség értette Orbán Balázs mondatait, de az '56-os forradalmárnak nem ment át az üzenet

2024.09.28. 09:15
Megszólalt az ATV-nek Kohán Mátyás, aki Orbán Balázs beszélgetőtársa volt a nagy port kavart Mandiner-interjúban. Az újságíró szerint az ország nagy része, akárcsak ő, értette, hogy mit akart a politikai igazgató. Eközben ugyancsak a csatornának, Ungváry Rudolf író, ’56-os forradalmár azt mondta, a mostani rendszer őt és egész magyarságát szembe köpi.

Az ATV Aktuál című műsorának vendége volt péntek este Kohán Mátyás, a Mandiner újságírója, aki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának a beszélgetőtársa volt, amikor a nagy port kavart kijelentéseit tette az ukrajnai háborúról és Magyarország 1956-os szabadságharcáról, valamint az Oroszországgal szembeni védekezés értelméről és lehetőségéről. 

Kohán úgy fogalmazott: „Akárcsak az ország jelentős része, én is értettem, hogy mit akart ezzel Orbán Balázs mondani”, utalva arra, hogy a politikai igazgató valójában nem Volodomir Zelenszkij ukrán elnök döntését hibáztatta, amiért az fölvette a fegyvert ahelyett, hogy elmenekült volna Ukrajnából. Az újságíró szerint Orbán Balázs csupán annyit akart mondani, hogy minden kormánynak tennie kell azért, hogy ha lehet, elkerülje a háborút. „Aki szemfüles, az hallotta, hogy Orbán Balázs kettő és fél évet mondott. Kettő és fél évet levonva, 2024 szeptemberében, az 2022 márciusára vezet. Ez az isztambuli békefolyamatnak az időpontja, amit – szintén nyugati nyomásra – Ukrajna szakított meg.”

Azt azonban ő is elismerte, hogy a megfogalmazás pontatlan volt, és „könnyű volt félreérteni a szavait”.

Az '56-os szabadságharcos szerint szemen köpi a rendszer

Az '56-os szabadságharcos Ungváry Rudolf író is nyilatkozott az ATV híradójának, ő már koránt sem volt ilyen megengedő. Kijelentette, hogy a szabadságharcra azért volt szükség, hogy a nemzetnek legyen vállalható múltja, Orbán Balázs kijelentése pedig szerinte azt jelzi, hogy maga a rendszer ki akarja vezetni Magyarországot az euroatlanti kultúrkörből.

Engem az a kádári rendszer, amely leverte a forradalmunkat, az ütött-vert, és én azért éltem ezt meg örömmel, mert tudtam, hogy ennek a jövőben értelme lesz. Ezért nagyon nehéz most elviselni, hogy egy olyan rendszerben kell élnem, és egyelőre nem látszik a vége, amely nem csak engem köp szemen, hanem az egész magyar voltomat

– fogalmazott.

Nem Ungváry az egyetlen '56-os, aki megszólalt, Lipták Béla, aki 20 évesen maga is részt vett a szabadságharcban, a Válasz Online-nak reagált Orbán Balázs szavaira. Azt írta, hogy „Ukrajna véráztatta földjén ma az orosz tankok magát a nemzeti önrendelkezést és az emberi szabadságot tiporják. Aki ezt valamiféle békevágyat emlegetve elnézné, mi több, mint valami üzenethordó küldönc még szolgálná is, az ne merje kritizálni, de még csak említeni se a pesti srácok világtörténelmet formáló álmait és hőstetteit!”