Vona Gábor vitára hívta Orbán Balázst

2024.09.29. 19:27
Az elmúlt napokban nagy vihart kavart nyilatkozata engem is mélységesen felháborított. Ön ugyan később bocsánatot kért, de az a helyzet, hogy nem kellett volna ezt tennie – írta Vona Gábor, a Második Reformkor mozgalom vezetője közösségi oldalán.

Mint ismert, a miniszterelnök politikai igazgatója szeptember 25-én arról beszélt egy interjúban, hogy: „Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett”. 

Orbán Balázs később bocsánatkérő posztot osztott meg közösségi oldalán, amelyhez csatolta dédnagyapja és nagyanyja dokumentumait, akik a szovjetek elleni küzdelemben haltak meg, illetve lettek bebörtönözve. Orbán Viktor a Kossuth rádión ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: Ha a történelem úgy fordulna, Orbán Balázs velünk harcolna a Corvin közben  ezt politikai igazgatója is megerősítette közösségi oldalán.

Vona Gábor saját Facebook-oldalán részletesen kifejtette, hogy miért véli úgy, a bocsánatkérés ezek után hiábavaló volt. A Második Reformkor elnöke szerint nem figyelmetlen tévedés volt, ahogy a miniszterelnök politikai igazgatója az ukrán-orosz háborút párhuzamba hozta az 1956-os forradalommal. „Ez annak a külpolitikai doktrinának az egyenes és logikus következménye, amelyet ön évek óta terjeszt, amiről könyvet írt és előadásokat tart”– szólította meg posztjában Orbán Balázst, hozzátéve: ennek tükrében a bocsánatkéréssel vagy meghasonult külpolitikai koncepciójában vagy ez pusztán egy színlelt politikai kommunikációs termék. 

Majd Vona Gábor azzal folytatta, mivel mindketten szeretnek vitázni, javasol egy nyilvános  disputát „a magyar külpolitikáról, az oly sokszor hallott konnektivitásról, a szuverenitásról, Magyarország nemzetközi helyzetéről és helyéről a 21. században, a nemzeti identitásról és mindezek összefüggéseiről.”

Végül azzal zárta posztját, a helyszín és időpont tekintetében nyitott: „akár a Corvin köz környéke is megfelel”.