Hajléktalan-népszámlálást tartanak Budapesten

2024.10.01. 11:43
A következő hetekben széles körű felmérésre kerül sor a hajléktalan emberek élethelyzetének felmérésére Budapesten. A Menhely Alapítvány közleménye szerint október 3. és október 11. között zajlik a kutatás, amelynek során részletes adatgyűjtés történik a fővárosi hajléktalanszállásokon, családok átmeneti otthonaiban, valamint a nappali melegedőket látogatók körében.

Az MTI írása szerint a közterületeken éjszakázó személyekre is kiterjed az adatgyűjtés. A felmérés alapját a „Február Harmadika Munkacsoport” korábbi évek tapasztalatai adják. A kutatás célja, hogy nemcsak demográfiai és egészségi adatokat gyűjtsenek, hanem feltérképezzék azt is, hogy a hajléktalan emberek hogyan látják helyzetük megváltoztatásának lehetőségeit, valamint milyen intézkedéseket tartanának hatékonynak ennek érdekében.

A kérdőívezés mellett – hasonlóan a 2005-ös és 2008-as felmérésekhez – önkéntesek is segítik a közterületen éjszakázók regisztrációját. Ebben az évben a belső kerületekben zajlik a kutatás, jövőre pedig a külső kerületekben folytatják.

A cél annak megállapítása, hányan élnek fedél nélkül éjszakánként Budapesten. A kutatás a Menhely Alapítvány, a Városkutatás Kft., a Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZKI), a Fővárosi Önkormányzat, valamint más hajléktalanellátó szervezetek együttműködésével valósul meg. Az Európai Unió finanszírozásával zajló projekt részeként idén 10 ország 15 városa vesz részt a programban, amelynek célja a hajléktalanság felszámolását elősegítő hatékonyabb lépések kidolgozása.

A közlemény hangsúlyozza, hogy fontos, hogy a felmérés megbízható adatokkal lássa el a döntéshozókat, így biztosítva, hogy az ez alapján hozott intézkedések mérhető eredményeket hozzanak.