Karácsony Gergely: A Tisza Párt feladatra jelentkezett, ez előrelépés

DSC6135
2024.10.01. 14:51
Karácsony Gergely senkit nem jelöl a pénteki alakuló közgyűlésen helyettesének. A főpolgármester arról is beszélt keddi sajtótájékoztatóján, hogy milyen jövőt tervez Kiss Ambrusnak, és hogy miben változhatna meg a Fővárosi Közgyűlés szervezeti és működési szabályzata, és miben nem.

„A mai nappal megkezdődik a Fővárosi Közgyűlés munkája, az első (alakuló) közgyűlés október 4-én, pénteken lesz” – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatóján az ülésteremben, ahol a háttérben látható volt, hogy lebontották a korábbi ciklusban megszokott városvezetői pulpitust. Erre utalva megjegyezte, „közelebb jövünk a képviselőkhöz”.

Eddig egy politikailag értelmezhető többség irányította a várost. Most ez megváltozik, amire az is utal, hogy több képviselőnek semmilyen önkormányzati tapasztalata nincs. Karácsony Gergely úgy látja, jelenleg egyik főpolgármester-helyettesnek sincs meg a 17 fős többsége, ezért nem tesz senkire sem javaslatot.

Megválasztásomkor az elmúlt ötéves szakmai munkánkra is szavaztak, de a szoros eredményt nem lehet másként olvasni, mint hogy jobban kell dolgozni. A megújulásra tettem javaslatot a frakcióknak, szerettem volna békejobbot nyújtani riválisomnak, Vitézy Dávidnak, úgy, hogy Kiss Ambrust továbbra is szerettem volna magam mellett tudni. Nem tudok békejobbot nyújtani, hogyha levágják a jobb kezemet

– utalt Kiss elutasítására. Csak vele együtt lehetett volna Vitézy a helyettese.

Szerepet vállal a Tisza Párt is

Az ülésen azokra a dilemmákra fókuszál ezért, amelyek megoldhatók. Örömmel üdvözölte, hogy a Tisza Párt a tanácsnoki munkában szerepet vállal: azaz akadálymentesítésért felelős és átláthatósági tanácsnokot jelölnek. A főpolgármester keresi a többi frakcióval az egyeztetés lehetőségét.

Az SZMSZ-ről azt mondta, annak az új helyzetet kell követnie, ezért a frakciók javaslatait (elvetve a jogszerűtlen és a működést aláaknázó indítványokat) beépítik az új szmsz-be, és így bocsájtják szavazásra. Ha elfogadják, akkor azzal a frakciók és képviselők jogosítványai nőnek: hosszabban beszélhetnek az üléseken, előbb megkapják az előterjesztéseket, és a képviselői tiszteletdíjakat is megemelnék a kerületi önkormányzati képviselői tiszteletdíjainak szintjére.

Tizenkilenc olyan jogkör van, amelyeket jelenleg a főpolgármester, valamint a jegyző gyakorol, ezeket a bizottságokra delegálják, kettőt viszont nem. Továbbra is magánál tartaná, hogy

  • két ülés közötti időszakban a jövőben is eljárhat a főpolgármester,
  • bár a fővárosi cégvezetők kinevezése a közgyűlés feladata, a munkáltatói jogokat továbbra is a főpolgármester gyakorolja.

Összehívta a frakciók képviselőit csütörtökre, és a Fidesztől is várják a személyi javaslatokat a bizottságokba.

Remélem, le tudom beszélni a Fidesz frakcióvezetőjét arról, hogy a fővárosi cégek igazgatótanácsaiba és felügyelőbizottságaiba ne delegáljon szakértőket.

Októberben lesz egy rendes közgyűlés is, amelyen a hajléktalanellátás krízisére kell megoldást találniuk. Ennek oka, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület állami ellehetetlenítése miatt ők kiestek az ellátásból. Átmenetileg eddig a fővárostól kapták az intézmények munkatársai a fizetésüket, de a javaslat szerint a jövőben fenntartóként vennék át az egyesület intézményeit.

Az Index kérdésére Karácsony Gergely elmondta, amennyiben nem sikerül törvényes módon helyettest választani, akkor a kormányhivatal főispánja kijelöl valakit a közgyűlés tagjai közül. Ez esetben arra számít, hogy egy bírósági végzés alapján, nagyjából fél év múlva kerülhetne erre sor. Balog Samu eddigi kabinetfőnöke is helyet kap valamilyen formában a városvezetésben, a pontos feladatról még zajlanak az egyeztetések. Kiss Ambrus azonban a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatójaként már tudhatóan minden olyan jogkört megkap, amely eddig is nála volt, de bizonyos kérdésekben nem tudja helyettesíteni a főpolgármestert.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Tövissi Bence / Index)