Bencsik András megvédte Orbán Balázst: a történészek máig adósak 1956 feltárásával

2024.10.01. 17:56
Bencsik András a Demokrata főszerkesztőjeként Orbán Balázst védelmező véleménycikket publikált, amelyben az 1956-os forradalomban a Nyugat felelősségét hangsúlyozta. A cikkben az újságíró szerint a Nyugat álszentsége és az oroszokkal való összejátszása csapdába csalta és cserben hagyta Magyarországot.

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője publikált egy véleménycikket Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának 1956-al kapcsolatos kijelentéseire reagálva. Az újságíró szerint Orbán Balázs sokak által vitatott szavai egy fontos történelmi mulasztásra világítanak rá.

„Ötvenhatban az lett, ami lett... Hogy mi lett ötvenhatban? Hát csak annyi, hogy az álszent és hazug Nyugat az oroszokkal összekacsintva csapdába csalt, majd cserben hagyott bennünket” – fogalmazott.

Hozzátette, egyetért azzal a történészi felfogással, hogy „az 1956-os eseményeket csapdaként kell látnunk, amiből a magyarok hősiessége egy időre kitört október 23. és november 4. között”.

Bencsik András megjegyezte: „Mi nem kaptunk fegyvert a Nyugattól, nem kaptunk semmit, csak lelkesítő rádióüzeneteket meg amerikai csokoládét, és gyors vízumot a 200 ezer nyugatra menekültnek a befogadólágerekben. A történészek máig adósak 1956 teljes és igaz történetének feltárásával.”

Ez volt Orbán Balázs nagy port kavaró története

Ahogy arról az Index is beszámolt, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandiner egyik műsorában beszélt nemrég több geopolitikai kérdésről. A politikus a Kohán Mátyással együtt vezetett Stratégiai Részleg című műsor múlt szerdai adásában a kormányt ért amerikai kritikákra, valamint az 1956-os forradalomra is kitért. Utóbbival kapcsolatban azt mondta:

Pont 1956-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett.

Kijelentése nagy port kavart, csütörtökön több hazai sajtóorgánum, valamint politikus – köztük Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, valamint Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke – is reagált szavaira.

Később a miniszterelnök politikai igazgatója a közösségi médiában reagált korábbi kijelentésére, elmondta, hogy félreértették a szavait. „A politikában sajnos igen gyakori, hogy megpróbálják az ember szavait kiforgatni” – kezdte az esetet követő kritikák után Orbán Balázs a reakcióvideóját, amelyben elmondta, szeretné tisztába tenni korábban mondott kijelentéseit.

Jevgenyij Sztanyiszlavov, Oroszország magyarországi nagykövete nemrég gratulált Bencsik Andrásnak a kormányközeli Magyar Demokrata hetilap alapításának harmincadik évfordulója alkalmából.

„Ma a magyar hazafias értelmiség bástyája, a hazájukat szerető, történelmét tudó, a jelen problémáit élesen ismerő és a jövőbe bátran tekintő gondolkodó embereké” – méltatta Jevgenyij Sztanyiszlavov a lapot.