A lombkoronasétány miatt már vizsgálja Magyarországot az Európai Ügyészség

2024.10.02. 09:29
Bár Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, a főügyész szerint a nemzetközi szervnek mégis van hatásköre a 166 ezer euróból épülő lombkoronasétány ügyében, amelyet a NAV is vizsgál.

Az európai uniós pénzekből épült nyírmártonfalvai lombkoronasétány miatt vizsgálja Magyarországot az Európai Ügyészség (EPPO) – számolt be Laura Codruta Kövesi, az ügyészség vezetője egy képviselő által feltett kérdésre válaszolva.

Az EPPO főügyésze szerint a nemzetközi szervezetnek hatásköre van az ügy felett, tekintve, hogy a fák nélküli lombkoronasétányt EU-s forrásokból építették, így a károkozás technikailag Brüsszelben történt, tehát az ügyészséghez rendelt belga ügyészek eljárhatnak az ügyben. Ezzel szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is indított eljárást a 166 ezer euró, vagyis 60 millió forint értékben készült híd miatt nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanújával. A sétányért felelős fideszes polgármester, Filemon Mihály már nem tölti be a tisztséget, ugyanis elvesztette a választást.

Az Európai Ügyészség azután indított eljárást, miután a Transparency International korrupciós bejelentést tett. Júliusban jelentette be az EPPO, hogy megkezdte a nyomozást, azonban ahogy a Népszava írja, a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség hamar kontrázott, miszerint csak a NAV-nak van hatásköre, és már ők is belekezdtek a tények feltárásába.